Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Nu contează informaţia prezentată în raportul de activitate al CCA. El se axează pe mărunţişuri şi evită problemele serioase cu care se confruntă audiovizualul moldovenesc. Întreaga societate este martoră a activităţii distructive a acestei instituţii. Nici în 2013, nici în 2014 CCA nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale. În loc să reglementeze domeniul audiovizualului şi să garanteze interesul public, instituţia s-a transformat într-un instrument de represiune. Nu ţine argumentul conform căruia CCA nu face faţă problemelor din cauza imperfecţiunii legislaţiei. Legislaţia moldovenească este bună, depinde cum este implementată.
De facto, spaţiul audiovizual moldovenesc nu este securizat, este monopolizat, plin de paraziţi şi de piraterie. Este vizibil cum televiziunile parazitează pe produs străin, cîştigă milioane din aceasta şi nu investesc nici un bănuţ în produsul propriu. Iar CCA nu întreprinde nimic pentru a combate aceste fenomene distructive.
Astăzi televiziunile moldoveneşti sînt un fel de matrice care manipulează non stop opinia publică, iar CCA joacă rolul de paravan pentru promovarea intereselor politice şi economice ale mogulilor media. În loc să contribuie la dezvoltarea audiovizualului autohton, CCA aplică represiuni la adresa televiziunilor incomode. Instituţia este politizată, controlată şi utilizată în interesele politicienilor.
Pentru o mare parte a societăţii CCA s-a discreditat total prin lichidarea NIT-ului, singurului post de televiziune de opoziţie. Anume în aprilie 2012 libertatea de exprimare a fost afectată irecuperabil. CCA şi-a continuat activitatea distructivă în 2014, cînd nu a intervenit în cazul excluderii din lista televiziunilor retransmise de mai mulţi cablişti a trei televiziuni incomode pentru guvernare.
Opoziţia nu are acces la televiziunea publică, întreţinută din banii tuturor cetăţenilor, iar CCA ignoră cu desăvîrşire această problemă. “Moldova 1”, dar şi alte televiziuni promovează idei şi mesaje antistatale, iar CCA tace.
Constatăm cu regret că instituţia nu-şi îndeplineşte funcţiile de bază, avînd un rol distructiv pentru audiovizualul autohton. CCA este practic inexistent în perioada campaniilor electorale, apare la rampă doar atunci cînd trebuie să execute comenzile politice.
În concluzie, fracţiunea PCRM nu va susţine rapoartele prezentate de CCA.
Sursa: www.pcrm.md