Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Ne aflăm în finalul sesiunii parlamentare de primăvară-vară care s-a desfăşurat în condiţii dificile. Şi acesta a fost de aşteptat, deoarece într-o sesiune am avut trei guverne.
Avînd în vedere că scopul formării guvernelor s-a rezumat la banala împărţire a instituţiilor puterii pe criterii politice, alte rezultate nici nu puteau fi. Divizarea în societate se aprofundează vizibil, impasul şi criza social-economică se agravează, iar deprinderile guvernanţilor rămîn aceleaşi, caracterizate de neprofesionalism, iresponsabilitate, cu personaje care se ocupă doar de intrigile, reglările de conturi, interesele personale şi de grup.
Toată ţara ţine minte “rezultatele” economice şi sociale ale guvernelor AIE 1 şi AIE 2. Fiecare cetăţean cunoaşte şi resimte astăzi rezultatele guvernării lor incompetente: scăderea venitului real al populaţiei, creşterea nemotivată a tarifelor, închiderea instituţiilor de învăţămînt şi medicale, corupţia şi cumătrismul care corodează şi macină instituţiile statului, şi întregul sistem de drept, distrugerea sistemului bancar, furtul miliardelor, creşterea criminalităţii. Acoperindu-se cu lozinci de genul “integrare europeană” sau “democraţie”, componentele alianţei zi de zi subminau fundamentul statalităţii Republicii Moldova.
Actualul cabinet de miniştri la fel a fost format pe criterii politice de partajare a funcţiilor, fără a ţine cont de competenţa persoanelor numite în funcţii de miniştri în domeniile pe care urmează sa le gestioneze. Şi aceasta în condiţiile degradării politice, economice, sociale şi morale fără de precedent prin care trece Republica Moldova.
Situaţia catastrofală din economia ţării, care se adînceşte în recesiune, industria şi agricultura sînt în stagnare. Iar domeniul social nu progresează deloc, veniturile populaţiei diminuează în raport cu deprecierea valutei naţionale, creşterea preţurilor şi tarifelor, probleme dezastruoase în domeniul financiar-bancar. Rata şomajului bate toate recordurile, ajungînd deja la 60%, mai mult de o jumătate din populaţia activă este plecată din ţară.
Sunt puţine speranţe că actualul guvern va veni cu un program anticriză consistent, luînd în consideraţie programul guvernului prezentat ieri, prin urmare acest guvern se va sfîrşi la fel de ruşinos ca şi guvernele AIE 1 şi AIE 2. Regretăm doar că în urma acestor experimente vor avea de suferit cetăţenii Republicii Moldova şi economia ţării care deja se află în pragul unui colaps.
Reanimarea Alianţei nu înseamnă monopolul puterii majorităţii de dreapta. În condiţiile în care patru din cele cinci partide intrate în parlament după alegerile din 30 noiembrie 2014, au obţinut practic un număr egal de mandate parlamentare. Prin urmare, misiunea noastră principală, ca aleşilor poporului, este respectarea şi protejarea intereselor a tuturor cetăţenilor.
Partidul Comuniştilor, ca o formaţiune politică responsabilă, am fost şi suntem gata să dialogăm cu oponenţii noştri politici, am demonstrat spiritul constructiv, că putem nu doar să-i criticăm, ci şi să înaintăm propunerile noastre îndreptate spre dezvoltarea şi modernizarea ţării, îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.
Pa parcursul acestei sesiunii de primăvară-vară, deputaţii PCRM au înaintat mai mult de 40 de iniţiative legislative, din care 9 deja au fost aprobate. Aceste iniţiative au drept scop îmbunătăţirea situaţiei economice şi sociale a cetăţenilor ţării noastre. Fracţiunea PCRM a înregistrat mai multe iniţiative legislative în care solicită majorarea salariilor şi pensiilor, avînd în vedere decizia drastică a guvernării de a majora tarifele la energie electrică şi gaze, precum şi un proiect de lege care vine să racordeze nivelul de pensie anual, cel puţin, la rata inflaţiei. Fracţiunea noastră a propus ca aceste proiecte să fie incluse pe ordinea de zi a şedinţei de ieri, însă majoritatea de guvernare le-a ignorat.
Deşi nu toate iniţiativele noastre sînt acceptate şi votate, suntem convinşi că procedăm corect, conducîndu-se în fiecare iniţiativă de promovarea intereselor poporului, intereselor statului, dezvoltării ţării, optînd pentru pace, stabilitate, prosperitate, bunăstare a populaţiei, pentru consolidarea statalităţii şi suveranităţii Republicii Moldova.
În condiţiile formării unei majorităţi de guvernare, Fracţiunea PCRM îşi va continua activitatea de promovare a intereselor alegătorilor.
Noi rămînem de partea cetăţenilor Republicii Moldova şi vom continua pe toate căile legale să luptăm pentru drepturile lor.
În această situaţie dificilă în care se află Republica Moldova şi cetăţenii, Parlamentul rămîne a fi nu doar organul suprem legislativ al statului. Astăzi, Parlamentul a devenit practic ultima speranţă a cetăţenilor, a alegătorilor, ultima speranţă pentru a găsi dreptate, pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor, pentru a salva ţara. Fiecăruia dintre noi, aici în sală, ni s-a încredinţat o mare responsabilitate — să reprezentăm cetăţenii. N-avem niciun drept să neglijăm această încredere, niciun drept să stăm departe de nevoile oamenilor! Atunci cînd doar pentru laudă din partea partenerilor externi se lichidează şcolile, grădiniţele şi spitalele. Cînd cu consimţămîntul sau rea intenţie a organelor executive ale statului, din ţară dispar miliarde de dolari, iar sistemul financiar-bancar a ajuns în pragul abisului. Atunci cînd nivelul de corupţie în rîndurile funcţionarilor şi judecătorilor este foarte înalt. Atunci cînd economia ţării este sufocată de inflaţie, iar cetăţenii devin tot mai săraci şi mai săraci din cauza creşterii preţurilor şi tarifelor.
Noi, deputaţi în parlament, avem nu numai încrederea cetăţenilor, ci şi toate posibilităţile de a opune rezistenţă tuturor problemelor menţionate.
Această sesiune a Parlamentului a fost una dintre cele mai ineficiente şi nereuşite. Numărul de şedinţe plenare a fost de 2 ori mai mici în comparaţie cu anul trecut.
De aceea, Partidul Comuniştilor a îndeamnă toţi deputaţii, toate fracţiunile, şi în primul rînd partidele din majoritatea de guvernare, să se debaraseze de interesele personale, interesele înguste de grup şi să facă faţă promisiunilor lor electorale şi să acţioneze cu adevărat în interesele ţării şi ale întregii societăţi.
Sursa: www.pcrm.md