Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Aşadar, se încheie încă o sesiune al acestui Parlament. Eu tot încercam să găsesc o formulă cum de a descrie în cîteva cuvinte sentimentele pe care le-am trăit pe parcursul acestei sesiuni. Şi se pare că am găsit-o. Un satiric renumit polonez Stanislaw Jerzy Lec cîndva a utilizat următorul aforism “Казалось, мы достигли самого дна, но тут снизу постучали”.
Cel mai vizibil rezultat al acestei sesiuni parlamentare, ca şi al întregii Legislaturi, este faptul că 99% din cetăţenii de rînd au devenit mai săraci, iar cel 1% de oligarchi a devenit şi mai bogat. Dacă sunt în această sală doritorii să mă contrazică, nu am decît să vă sugerez să faceţi comparaţie simplă între percepţiile oamenilor în noiembrie 2014, la începutul acestei legislaturi parlamentare, cu ziua de azi.
Conform Barometrului de opinie publică, dacă doi ani în urmă 61% de cetăţeni considerau că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită, acum această cifră a ajuns pînă la 84%. Comparaţia răspunsurilor la întrebare “În ce măsură sunteţi mulţumiţi de ceea ce face conducerea ţării în următoarele domenii?” este şi mai explicită:
Se pare că după astfel de comparaţii ar fi logic să punem întrebare — pe cine reprezintă actualul Parlament, în special — aşa numită majoritate parlamentară, mai ales o mulţime de deputaţi neafiliaţi? Dacă în noiembrie 2009 nivelul de încredere în Parlament a fost 41%, în noiembrie 2014 — 24%, şi acum — 6% (!). Oare este cineva mirat de astfel de atitudini faţă de organ legislativ?
Dar oare era posibil altfel? După ce aţi pus pe umerii cetăţenilor reîntoarcerea miliardului furat în următorii 25 de ani. După ce aţi imitat de a cîta oară audierile cu privire la furtul miliardului şi concesionarea Aeroportului. După ce aţi ridicat vîrsta de pensionare ca să ajungă cît mai puţini oameni la pensie, şi statul, respectiv, să plătească cît mai puţine pensii. După ce în grabă aţi adoptat buget de stat, care la aproape 30% consistă din sursele din exterior. După ce aţi acoperit pe prim-ministru Filip ca să nu vină nici într-un caz să prezinte informaţia cu privire la sistemul de alimentaţie în instituţiile de stat.
Sau, credeţi că nimeni nu a înţeles miza cu schimbarea Constituţiei privind noua modalitate de alegere a Procurorului General? De ce acest proiect a fost pus în grabă în ordinea de zi şi tot cu aceeaşi grabă au fost presiuni să fie votat deodată în două lecturi? Pentru noi a fost clar din start — se doreşte ca Timofti să reuşească să semneze un decret cu numirea unui Procuror general controlat de Plahotniuc. Noi nu am votat, fiind unica fracţiune parlamentară în acest sens. Alţii au preferat să-i facă jocul păpuşarului.
Dar, ca să fim obiectivi, trebuie să facem un lucru. Trebuie să felicităm Partidul Democrat cu victoria obţinută data de 4 martie. Da, vouă v-a reuşit să prezentaţi această lovitură constituţională pentru o parte din cetăţeni ca o mare realizare. V-a reuşit datorită celor două componente importante — media-holding respectiv şi…ambiţii excesive ale unor lideri politici.
Conform scenariului bine regizat, alegerile directe ilegale au divizat societatea şi mai mult. Pe cînd aşa numită opoziţie împreună cu cetăţenii de rînd concurau între Est şi West, sistemul al statului căpturat s-a autoconservat.
Dar în toată această istorie cu atot puterea există o verigă slabă, bine expusă cîndva de Abraham Lincoln — “Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul, Poţi să păcăleşti pe toată lumea de câteva ori, dar n-o să poţi niciodată să-i păcăleşti pe toţi oamenii tot timpul”.
Atîta timp cît vor fi oamenii cinstiţi, oamenii care nu se vînd şi nu se cumpără, statul căpturat nu poate fi considerat ca unul de lungă durată.
Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova exprimă încredere că poporul nostru va găsi suficientă înţelepciune, optimism şi inspiraţie pentru ca în anul 2017 să schimbe radical situaţia în ţară prin alegeri parlamentare anticipate, alegeri democratice, fără falsificări, şi fără schimbări ale sistemului electoral promovate atît de mult de către guvernarea actuală.
Mai ales, avînd în vedere că în anul 2017 vom marca împlinirea a celor 100 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie!
Sursa: www.pcrm.md