Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Domnilor şi doamnelor guvernanţi,
Conştientizăm că 99% din televiziuni nu vor arăta nici un cuvînt din acest discurs. Deja ne-am deprins de minciunile promovate de către cele două media-holdinguri. Dar necătînd la asta, considerăm necesar să spunem lucrurilor pe nume în faţa nu numai a alegătorilor, dar şi în faţa dumneavoastră — acelor care servesc căpturării Republicii Moldova.
Anul 2017 este al optulea an de cînd dvs sunteţi la guvernare. Am încercat să reamintesc măcar un program de modernizare a cel puţin unui domeniu pe care dvs aţi fi promovat pe parcursul acestei perioade. Ceva de genul programului “Satul moldovenesc”, programului de aprovizionare cu calculatoarea instituţiilor de învăţămînt, programului de gazificare, programului de măsuri în cadrul Anului Tineretului, etc. Dar.. “a fost odată, ca-n poveşti, a fost ca niciodată”.Aţi fost în stare numai să distrugeţi ceea ce v-au lăsat predecesorii. Dar în schimb nu a fost propus nici un program concret de modernizare şi dezvoltare, nici în cadrul sesiunii parlamentare care se încheie. Nimic, în afara de lozinci şi steguleţe ale Uniunii Europene.
Cu atîţia bani din credite şi granturi externe să nu reuşeşti să faci ceva vizibil şi pentru folosul cetăţenilor măcar într-un domeniu — este o ruşine. Este o bilă neagră. Este o catastrofă. Paradoxul cel mai mare este …că toţi din cei prezenţi conştientizează această realitate sumbră.
Dar în loc de ceva concret, preferaţi să strigaţi “жить стало лучше, жить стало веселее”. Vouă vă pare că reţeta dezbinării societăţii va fi salvatorul vostru veşnic. Da, în 2017 v-a reuşit această tactică. V-a reuşit să găsiţi marionete pentru schimbarea sistemului electoral aşa încît legea să fie promulgată timp de o oră după votul în Parlament. V-a reuşit să atrageţi mai multe forţe politice într-o discuţie cu privire la denumirea limbii şi susţinerea unor aberaţii precum lupta împotriva aşa numitei propagandei ruseşti. V-a reuşit să măriţi numărul deputaţilor de la 19 pînă la majoritatea parlamentară, prin metode cunoscute de corupere şi şantaj. V-a reuşit nu numai să evitaţi răspunderea pentru furtul miliardului, dar şi să promovaţi oameni implicaţi în acest jaf în poziţii-cheie la conducerea a Parlamentului şi a Guvernului.
Uneori chiar se creează impresia că dacă Federaţia Rusă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventată. Doar trebuie cumva de explicat de ce deja al patrulea an colaboratorii ai Căii Ferate primesc salariile cu întîrzieri de 4–5 luni? Doar este nevoie să argumentezi necesitatea de a da în concesiune unei companii americane dubioase a unui teritoriu de nu mai puţin de 40%? Doar unii deputaţii care de la această tribună în mod înflăcărat susţineau că nu este posibil nici un fel de parteneriat public-privat în domeniul jocurilor de noroc, trebuie azi cumva să găsească motive de ce s-a întîmplat exact invers? Doar este nevoie de o scuză de ce mai mulţi din cei prezenţi nu au susţinut proiectul moţiunii de cenzură a Guvernului cu privire la contrabanda cu anabolizante şi implicarea în această schemă a mai multor demnitari de stat? Nu vin Procurorul General şi Prim-ministru în Parlament pentru a da un raport anual, aşa, cum prevede lege — cine este de vină? Nu este susţinută propunerea de a audia raportul privind eventuala catastrofă ecologică — legată de r.Nistru — de ce? Pensionarii sunt nemulţumiţi de reforma a pensiilor — cine va răspunde? Din numărul total a celor 88 de şedinţe ale Parlamentului care ar fi trebuit să fie desfăşurate conform Regulamentului în anul 2017, au avut loc de facto numai 44. De două ori mai puţin! Din cauza cui atîta ineficienţă?
De ce azi aud de la un briefing de presă a dlui Candu o informaţie precum că toţi membrii ai Biroului Permanent, indiferent de culoare politică, au susţinut ideea de reformare instituţională şi optimizare a Parlamentului. Nu este adevărat. Noi azi de dimineaţă am primit un proiect de document în acest sens, şi unicul lucru care a fost agreat era că pîna la următoarea şedinţa a Biroului din ianuarie fracţiunile parlamentare îl vor analiza şi vor veni cu opinii şi propuneri. Mă miră faptul că cei care pretind să lupte împotriva propagandei chiar sunt cei care se ocupă de această propagandă şi răspîndirea unor fake news (ştirilor false).
Este foarte comod să creezi imaginea unui duşman extern. Dacă nu este de ajuns, inventezi şi duşmani din interior. De exemplu, aşa cum s-a întîmplat în anul 2017, primarul or. Taraclia S.Filipov, primarul or. Basarabeasca V.Cimpoeş, preşedintele r-lui Dubăsari G.Policinschi, sau chiar întreg Congres al Autorităţilor Locale.
Iar cînd apar situaţii extraordinare, întotdeauna puteţi să contaţi pe Curtea Constituţională. Dacă ar fi existat un Premiul Nobel pentru inventivitate, cu siguranţă ar fi trebuit să fie decernat celor şase judecători. Dar, în lipsa acestuia, magistraţii sunt nevoiţi să se mulţumească cu “premiul Nobil” moldovenesc.
Oare ce va urma mai departe? Oare la anul vom asista la introducerea unui nou articol 6 în Constituţia Republicii Moldova? Despre rolul conducător al Partidului Democrat în ţara noastră?
Vine anul 2018. Din partea fracţiunii Partidului Comuniştilor dorim cetăţenilor Republicii Moldova mai mult optimism şi curaj în lupta pentru dreptate. Şi să nu uităm de ce guvernarea doreşte să ne dezbine. Fiindcă lor le este frică de consolidarea eforturilor a tuturor forţelor sănătoase. Doar analogia situaţiei de azi cu ceea ce a fost 100 ani în urmă este una clară. Верхи не могут, низы не хотят. Aşa că, revoluţia continuă!
Sursa: www.pcrm.md