|||
Dumitru Diacov, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) a avut luni, 7 aprilie, o întrevedere cu Excelenţa Sa Dl Sandor Robel, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Ungare în Republica Moldova. În cadrul întîlnirii au fost abordate probleme ce ţin de evoluţia politică din ţara noastră cît şi evoluţia relaţiilor dintre cele două state. Liderul PDM a subliniat similitudinea evenimentelor care au loc astăzi în R. Moldova cu cele din Ungaria de acum un deceniu cînd, în urma unor schimbări profunde dictate de interesul naţional, pe arena politică de la Budapesta a fost creat Partidul Socialist din Ungaria care astăzi se află la guvernare. Iată de ce experienţa Ungariei poate servi un bun exemplu şi pentru noi. La începutul anilor ’90, aflat la guvernare, Partidul Socialist din Ungaria a trebuit să ia unele decizii, chiar radicale, ce ţineau de reformă, privatizare etc. — acţiuni nepopulare, dar absolut necesare pentru dezvoltarea ţării. Acestea nu au întîrziat să dea roade, Ungaria devenind primul candidat din spaţiul est-european pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest context, Excelenţa Sa Dl Sandor Robel a salutat dorinţa formaţiunilor moderate de a crea un climat de stabilitate în Moldova prin constituirea Uniunii de Centu-Stînga care să contribuie la consolidarea forţelor în Republica Moldova şi să stimuleze procesele de integrare a ţării.
În opinia lui Dumitru Diacov, Republica Moldova nu are o altă şansă şi de aceea trebuie căutate toate posibilităţile pentru a depăşi criza în care se află societatea noastră. Practic, astăzi ne-am reîntors la situaţia de la începutul anilor ’90 cînd problemele se rezolvau în stradă de către extreme. Ori, noi avem nevoie de stabilitate, de condiţii pentru ca oamenii să lucreze, ca cei ce posedă o pregătire profesională bună şi doresc să-şi aducă aportul la prosperarea acestui meleag să aibă posibilitatea să o facă. În acelaşi timp, Moldova are nevoie de parteneri siguri pe arena internaţională pentru a se susţine reciproc şi a promova în comun diverse proiecte. Ungaria ar putea deveni un bun avocat şi partener al R. Moldova în structurile europene, în primul rînd. Ungaria la rîndul ei este cointeresată în menţinerea unei stabilităţi în această zonă, soluţionarea conflictului transnistrean fiind cel mai important factor în acest sens, a spus Dl Sandor Robel.
Preşedintele PDM a pledat pentru aprofundarea relaţiilor cu Partidul Socialist din Ungaria, ceea ce poate îmbogăţi practica conlucrării forţelor de stînga din cele două ţări.
Serviciul de presa al PDM