Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Democrat din Moldova în colaborare cu Institutul Naţional Democrat din SUA (NDI-Moldova) a organizat între 21–22 octombrie, la Vadul-lui-Vodă şi Chişinău un seminar pe tema: “Tehnici şi strategii electorale”, la care au participat 35 de membri de partid din toate regiunele ţării.
Seminarul a inclus atît forma teoretică, cît şi cea practică, astfel ca participanţii să întrunească toate elementele necesare pentru un formator. Formatorii reprezintă elementele principale ale alegerilor de orice nivel şi care în cadrul campaniilor electorale vor pregăti echipele de agitatori.
În cadrul seminarului, ei au luat cunoştinţă cu experienţa americană în desfăşurarea unei campanii de succes. Reprezentanţii Institutul Naţional Democrat au ţinut cont de specificul pieţii electorale din Republica Moldova, de dinamica electoratului şi specificul de vot, atît de ordin general, cît şi local. Caracterul specific al electoratului este dictat de mozaicul social care persistă în Republica Moldova. Seminarul a tratat şi factorul mass-media, cît şi impactul pe care îl exercită în decizia de vot a electoratului. Componenta principală însă a constituit-o tehnologia de succes “din uşă în uşă”, a cărei aplicare a fost şi în cadrul alegerilor parlamentare din martie 2005. Formatorii au avut o adevărată lecţie a planificării electorale. În cadrul trainingului, ei au luat cunoştinţă cu conceptul mesajului, formele de informare a alegătorilor, trăsăturile specifice ale mesajului şi criteriile în baza căruia se efectuează mesajul.
Trainingul a mai presupus şi elaborarea planului de contactare a alegătorilor, a tipurilor de activităţi de contactare a electoratului. Experienţele anterioare scot în evidenţă importanţa decisivă pe care o joacă mass-media în campaniile electorale. Astfel, în cadrul trainingului au fost suprapuse activitatea mass-mediei din Republica Moldova şi din comunitatea europeană, fiind scoase în evidenţă particularităţile şi specificul lor.
Formatorii au aplicat cunoştinţele acumulate într-un studiu fulger a electoratului din Chişinău, în urma căruia ei şi-au creat prealabil o strategie proprie localităţii pe care au reprezentat-o.
Participanţii la seminar au avut şi o întâlnire cu liderul Partidului Democrat din Moldova, domnul Dumitru Diacov. În cadrul discuţiilor s-au abordat diferite probleme cu care se confruntă partidul în sistemul politic din Republica Moldova. Viitorii formatori au prezentat succint situaţia locală a Partidului Democrat din Moldova şi au adresat întrebări vizavi de politica partidului în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cît şi în cadrul activităţii extraparlamentare.
Seminarul a constituit o formă a pregătirii pentru alegerile locale din 2007, obiectiv prioritar pentru Partidul Democrat din Moldova. Un lucru rămâne cert în urma acestor discuţii, partidul are ca deziderat fundamental participarea la guvernarea locală în toate raioanele republicii. Participanţii la seminar au apreciat înalt conţinutul şi necesitatea unor asemenea seminare.