Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Deputaţii din grupul parlamentar al PDM a iniţiat un proiect de moţiune cu privire la politica energetică a Guvernului, document care scoate în vileag câteva probleme fundamentale din domeniul aprovizionării cu gazele naturale, dar şi care abordează problema dependenţei în continuare a ANRE faţă de Guvern, fapt care nu cadrează cu angajamentele asumate de ţara noastră faţă de partenerii europeni prin Planul de acţiuni UE-RM.
În particular, în cazul adoptării moţiunii Guvernului i se va cere să ajusteze cadrul normativ în vederea scoaterii de sub tutela sa a Agenţiei de reglementare în energetică, astfel încât aceasta din urmă să devină independentă atât din punct de vedere funcţional cât şi cel financiar, lucru pe care Guvernul s-a angajat să-l realizeze încă acum 3 ani, prin semnarea Planului de acţiuni cu UE.
Iniţiatorii moţiunii mai constată că Guvernul nu execută o hotărâre a Parlamentului adoptată în anul 2000 în ceea ce priveşte instalarea la hotarele ţării a contoarelor care măsoară atât consumul de către Republica Moldova a gazelor furnizate de Gazprom, cât şi a celor tranzitate prin teritoriul ţării noastre. În lipsa acestor contoare, în opinia deputaţilor, S.A. “Moldovagaz” invocă “pierderi” de reţea fabuloase, fapt care se răsfrânge asupra consumatorilor, întrucât sunt incluse în tarif. În premieră pentru Republica Moldova, deputaţii propun ANRE să asigure contorizarea consumatorilor cu aparate de măsurare a puterii calorice a gazelor şi nu a volumului acestora, fapt care este o regulă în Uniunea Europeană. Această măsură, în opinia autorilor moţiunii, va asigura o protecţie a drepturilor consumatorilor, întrucât prin schimbarea compoziţiei chimice a gazului prin amestecarea acestuia cu azot din aer, se micşorează randamentul combustibilului, iar acest lucru nu se contorizează.
O altă problemă gravă ridicată în moţiune este construcţia gazoductelor pe banii Guvernului şi ai populaţiei, fără ca reţelele astfel construite să fie luate la evidenţă. Autorii moţiunii propun ca Guvernul în comun cu ANRE să creeze o Comisie care va aduce în ordine documentele de proprietate a gazoductelor respective.
Lista Deputaţilor semnatari ai Moţiunii simple: Diacov Dumitru, Buliga Valentina, Ivanov Dumitru, Guma Valeriu, Răducan Marcel, Grosu Lora, Ţulea Oleg, Stratan Valentina, Klipii Igor, Serebrian Oleg, Tăranu Anatol, Pavlicenco Vitalia, Jalbă Zoia, Neagu Ion, Cuşnir Valentina, Braghiş Dumitru, Banari Ivan, Bolboceanu Iurie.