Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Evenimentele în contextul schimbării puterii, care se desfăşoară astăzi în ţară, sunt un proces normal, firesc şi democratic. Asemenea procese au fost şi sunt prezente în diferite ţări, nu pentru prima dată au loc şi în Republica Moldova. Totuşi, aceste perioade sunt mereu acompaniate de apariţia a tot felul de zvonuri şi informaţii eronate despre viitoarele orori, pe care le va aduce noua guvernare. Fiind răspândite de obicei de forţele politice, care au pierdut alegerile, asemenea zvonuri generează îngrijorare, frică şi tensiune în societate.
Exemplu elocvent în acest sens este vehiculata dezinformare despre restrângerea, odată cu preluarea guvernării de către Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), a programelor sociale pentru veteranii războiului. Aceleaşi prognoze pot fi auzite cu referinţă la politicile de protecţie socială a persoanelor cu disabilităţi şi pensionarilor. La fel de insistent se vehiculează informaţia precum că vor fi restrânse programele educaţionale şi vor fi închise mai multe şcoli alolingve, că aceste şcoli vor fi invadate de tot felul de inspecţii. Spectrul dezinformării, răspândite în societate, este foarte vast: de la anularea facilităţilor pentru veteranii celui de al II-lea război mondial până la unirea forţată cu România.
Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu răspândirea informaţiei premeditat eronate, care conduce spre destabilizare în societate şi creare a unei ambianţe de neîncredere şi nesiguranţă a cetăţenilor în viitorul statului nostru şi cheamă societatea să nu se lase provocată de zvonuri şi insinuări. Îndeplinindu-şi programul electoral, Partidul Democrat determină, în comun cu colegii din AIE, căile de dezvoltare şi consolidare a mecanismelor existente de protecţie socială şi susţinere a veteranilor. Scopul nostru este crearea condiţiilor, în care cei mai onorabili membri ai societăţii să beneficieze de susţinere nu o dată sau de două ori pe an cu prilejul sărbătorilor şi zilelor de comemorare, dar în permanenţă şi în volumul, care să le permită veteranilor noştri să dispună de toate cele necesare, să aibă o viaţă decentă şi activă. Aceeaşi abordare este şi în raport cu pensionarii — nu vom admite diminuarea pensiilor şi anularea facilităţilor.
În raport cu persoanele cu disabilităţi noi vom promova politica unei abordări complexe, care să includă susţinerea şi protecţia socială, satisfacerea cerinţelor specifice şi programe de integrare socială a acestei categorii. Printre altele, această abordare complexă prevede elaborarea şi implementarea programelor naţionale menite să asigure accesul fizic în clădiri şi la informaţie pentru persoanelor cu disabilităţi.
Poziţia noastră referitoare la şcolile alolingve a fost expusă în Adresarea Alianţei pentru Integrare Europeană către minorităţile naţionale din Moldova, document elaborat şi adoptat la iniţiativa PDM. Astăzi noi reiterăm cu toată responsabilitatea — programele educaţionale nu vor fi restrânse şi şcolile nu vor fi închise. Noi considerăm, că diversitatea etnică şi culturală a Moldovei este un patrimoniu al ţării noastre, pe care nu-l vom neglija.
Partidul Democrat din Moldova a fost şi rămâne a fi promotorul consecvent al politicii programelor de stat social orientate — totul, ce face statul, trebuie să aducă oamenilor pace şi bunăstare. Astăzi PDM este unicul partid de stânga, care dispune de un program concret de acţiuni şi de o echipă puternică de profesionişti tineri şi necompromişi.
Partidul Democrat din Moldova cheamă toţi cetăţenii ţării şi, în primul rând cei, cărora le sunt destinate aceste fluxuri de dezinformare, să păstreze calmul, să nu creadă zvonurilor şi insinuărilor. Noi suntem fermi în onorarea angajamentelor noastre electorale şi vom informa în mod regulat şi deschis societatea despre toate acţiunile, pe care le întreprinde Partidul Democrat din Moldova şi Alianţa pentru Integrare Europeană.