Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe data de 20 martie curent, echipa responsabilă de problemele integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în frunte cu Valentina Buliga a susţinut o şedinţă publică, în cadrul căreia reprezentanţii ONG-urilor pentru susţinerea persoanelor cu dizabilităţi şi-au exprimat poziţia unanimă, cu privire la necesitatea neîntârziată de ratificare a Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi şi ajustarea legislaţiei la prevederile acesteia.
Pe data de 30 martie se împlinesc 3 ani de la semnarea Convenţiei ONU privind drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. “A devenit un imperativ asigurarea respectării prevederilor Convenţiei ONU şi susţinerea acestor 170 mii de persoane cu necesităţi speciale, dintre care mai mult de 15 mii sunt copii, nu doar cu pensii ci şi cu nişte condiţii de integrare socială, care le-ar ajuta să depăşească limita de izolare. Neratificarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi ar înseamna perpetuarea atitudinii discriminatorii faţă de aceste persoane” — au declarat reprezentanţii ONG-urilor, participanţi ai şedinţei .
Vitalie Meşter, Preşedintele Centrului de Asisteţă Juridică pentru persoanele cu dizabilităţi: “Până în prezent 62 ONG-uri au devenit membre ale iniţiativei pentru ratificarea Convenţiei ONU şi au fost adunate circa 6000 de semnături. Îmi pare rău că aceste eforturi au fost în zadar şi de 10 ani legea ce reglementează drepturile persoanelor cu dizabilităţi nu a fost îmbunătăţită. Insistăm convenţia să fie ratificată de urgenţă”.
“Nu înţeleg de ce trebuie să mă simt discriminată din cauza că statul nu are bani să imi ofere condiţii egale de viaţă” — a declarat o persoană prezentă la şedinţă.
“Persoanele cu necesităţi speciale se confruntă cu mari dificulăţi la etapa actuală. Sper că această convenţie va fi ratificată în timpul apropiat şi aceste persoane se vor putea bucura de toate drepturile, politice, economice şi civile de care beneficiază toţi cetăţenii RM” — Mariana Matfei Coordonator Relaţii cu Publicul al Asociaţiei Motivaţie din Moldova.
Ratificare Convenţiei ONU va da un impuls puternic pentru dezintituţionalizare prin crearea serviciilor comunitare precum: serviciul Locuinţă protejată pentru adulţi cu dizabilităţi mintale; Casa comunitară şi Serviciul de asistenţă personală. Important este dezvoltarea unei reţele sociale, axate pe incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, care presupune costuri mai mici decât menţinerea acestor persoane în instituţiile rezidenţiale de îngrijire. Ministerul MPSF deja a definitivat şi punctate aceste iniţiative în Strategia Privint Incluziunea Persoanelor cu Dizabilităţi, care se află la ultima etapă de elaborare şi va costa circa 3 mil MDL. Aceşti bani ar putea fi adunaţi din bugetul de stat (2 mil MLD) şi din surse extrabugetare (1,2 mil MDL).
În acest context Valentina Buliga a vorbit şi despre necesitatea schimbării abordărilor în sistemul de expertiză medicală a vitalităţii personelor cu dizabilităţi “pentru că există multe persoane care doresc şi au capacitatea să muncească”, prin crearea unei metodologii de determinare în procente a capacităţii de muncă a adulţilor cu dizabilităţi. Prin integrarea în câmpul muncii aceste persoane vor fi integrate în societate. Muncind persoanele cu necesităţi speciale vor contribui la bugetul asigurărilor sociale şi prin urmare vor avea şi pensii mai mari decât cele care le primeasc astăzi.
Serviciul de presă al PDM