Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Republica Moldova reprezintă imaginea palidă a unor instituţii de învăţămînt superior care nu mai corespund cerinţelor de pe piaţa muncii. Universităţile din republică sunt mai mult concentrate pe activitatea de partid decît pe activitatea ştiinţifică fiind active nu în procesul de cercetare dar în acel electoral. Este dezaprobabil ca şi catedrele să fie tranformate în celule de partid, iar rectorii să devină bufoni publici politici implicaţi în strategii de campanie şi nu în strategii educaţionale.
Republica Moldova acordă 8% din PIB, mai mult decit România şi Ucraina iar rezultatul nostru este modest în comparaţie cu ei. Noi avem 30 de instituţii de învăţămînt superior la care îşi fac studiile în ciclurile I şi II 106,9 mii de studenţi care întreţin instituţiile de învăţamînt prin achitarea contractelor şi care plătesc pentru ştiinţă, nu pentru activitate de partid.
Noi, Liga Studenţilor Democraţi, considerăm absolut necesar să întervenim în susţinerea studenţilor şi a sistemului educaţional.
Noi, Liga Studenţilor Democraţi, milităm pentru depolitizarea instituţiilor de învăţămînt superior şi protejarea lor de interesele electorale de partid. Universităţile noastre trebuie să devină fortăreţe ştiinţifice şi nu subdiviziuni administrative de partid.
Noi, Liga Studenţilor Democraţi condamnăm tratamentul preferenţial pentru membrii unor partide în acordarea locurilor de trai în cămine sub protecţia rectorilor angajaţi politic public în faţa unui anumit partid. Cerem ca repartizarea să se realizeze pe criterii de performanţă ştiinţifică şi criterii de selecţie socială.
Noi, Liga Studenţilor Democraţi, dezaprobăm comportamentul unor profesori universitari care confundă activitatea ştiinţifică cu cea de partid, pentru că studenţii vin la ore ca să ia cunoştinţe, nu informaţie electorală.
Noi, Liga Studenţilor Democraţi, credem că instituţiile de învăţămînt superior trebuie să garanteze pluralismul informaţional şi echidistant al administraţiei şi corpului profesoral universitar.
În acest context, este imperativul şi dreptul nostru ca sistemul educaţional din Republica Moldova la nivel Universitar şi preuniversitar să corespundă cerinţelor europene nu doar de jure, dar şi de facto. Noi, Liga Studenţilor Democraţi, ne angajăm să monotorizăm activitatea universitară a celor ce compun administraţia universităţilor pentru ca ei să slujească tinerii studioşi nu anumite interese ale unui anumit partid.
Sursa: www.td.md