Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Conducerea PDM, primarii, consilierii locali şi raionali, preşedinţii de raioane, aleşi pe listele formaţiunii, s-au reunit, astăzi, la Adunarea generală a aleşilor locali ai PDM pentru a discuta despre problemele stringente din ţară. De asemenea, în cadrul reuniunii a fost constituită Asociaţia Aleşilor Locali ai PDM, fiind votat statutul şi regulamentul de activitate a acesteia. Preşedintele Asociaţiei a fost ales Constantin Cojocaru, primarul or.Edineţ.
Preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că formarea Asociaţiei se anunţă ca o acţiune de fortificare a capacităţilor de lucru ale partidului pentru a crea o platformă de dezbateri a tuturor problemelor existente la nivelul APL. “Această platforma o văd nu ca una formala, ci ca una puternică, funcţională”, a subliniat liderul PDM.
Marian Lupu a anunţat că, la începutul anului viitor, Executivul urmează sa prezinte Strategia de descentralizare a APL, care va sta la baza punerii în valoare a tuturor funcţiilor şi responsabilităţilor aleşilor locali. Importanţa promovării acestei Strategii, potrivit liderului democrat, este dictată de dezechilibrele existente între autorităţile publice locale şi centrale, deseori APL fiindu-le delegate responsabilităţi, dar fără a li se acorda resurse. “Asta înseamnă ca va trebui să discutăm redistribuirea impozitelor, cum să lichidăm discrepanţele şi dezechilibrul existent”, a adăugat Marian Lupu, subliniind că PDM va asigura o platformă largă de discuţii cu societatea civilă, pentru ca reforma descentralizării APL să fie una viabilă.
Vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a subliniat că, în urma alegerilor locale, formaţiunea a ajuns să aibă câte un primar la fiecare patru localităţi, devenind “un partid al primarilor, partid al dezvoltării locale”. În acest context, Vlad Plahotniuc a declarat că filozofia întregii administraţii locale trebuie schimbată, cât mai repede, în aşa mod ca primăriile să aibă surse de finanţare şi posibilitatea de folosire a banilor în domeniile în care autorităţile locale consideră că este necesar pentru comunitate şi în domeniile de care răspund. “Primarii trebuie să aibă drepturile şi pârghiile care să îi ajute în procesul de dezvoltare, dar şi ei, la rândul lor, trebuie să fie responsabili în cheltuirea banului public. De aceea, trebuie să aveţi grijă cum gestionaţi banii publici, atâţia cât sunt”, a spus vicepreşedintele PDM.
Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a subliniat că de doi ani Moldova este într-o criză politică, creată de politicienii care nu doresc să facă cedări, asta în timp ce oamenii vor stabilitate. Diacov a precizat că PDM întotdeauna a fost partid de compromis, iar Moldova va reuşi să depăşească criza doar cu ajutorul echilibrului asigurat de PDM. “ Speram că vom intra în 2012 împliniţi şi vom avea stabilitate”, a conchis preşedintele de onoare al PDM.
Sursa: www.pdm.md