Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia preşedintelui interimar, preşedintelui PDM, Marian LUPU, privind deschiderea posibilităţii de a identifica un candidat de compromise pentru turul doi al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 decembrie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Doamnelor şi domnilor!

Am decis sa fac această declaraţie public, dar cu apel direct la partidele din Parlament, în efortul şi în speranţa de a deschide noi posibilităţi, mai largi, pentru depăşirea impasului politic.

Cred cu aceiaşi tărie — clasa politică e obligată să demonstreze flexibilitate şi capacitate de decizie şi de compromis pentru a asigura succesul turului doi al alegerilor repetate a Preşedintelui Republicii Moldova!

În atmosfera bilanţurilor şi planurilor de viitor, noi, politicienii, ar fi bine să oferim măcar un plus de speranţă cetăţenilor. Speranţa, că vom îndeplini în anul ce vine aşteptările care s-au dovedit a fi zadarnice în anul ce pleacă.

Şi să demonstrăm că fiecare dintre noi ştie să cedeze, dacă aceasta ar contribui la obţinerea acelor rezultate de care are nevoie ţară!

Ţin să reconfirm, prin acţiune personală, că nu calitatea de candidat mă interesează — sunt pentru consens şi soluţii rezultative de depăşire a crizei!

Cunoaşteţi etapele acestei epopei durabile pentru ţară, dar, mai ales, pentru clasa noastră politică. Ştiţi cum blocajul politic, apărut din cauza mecanismului constituţional, în loc să fie depăşit de partide, fiecare dintre ele tot încearcă să-l pună pe seama altuia… Culmea iresponsabilităţii a fost să consideri candidatul drept singurul, de care ar depinde rezultatul alegerilor!

Primul tur, din 16 decembrie, a dat mult de gândit, dar a pus şi baza pentru mobilizare şi finalizare a întregului proces. Mai mulţi actori politici văd soluţia într-un candidat de compromis, care ar întruni 61 de voturi.

Pornind de la argumentele ce susţin o asemenea soluţie, precum şi de la declaraţiile celor care insistă că putem identifica un asemenea candidat, care să întrunească compromisul necesar în Parlament, vă anunţ că nu mă voi înscrie pentru următorul tur al alegerilor repetate a preşedintelui Republicii Moldova. Deschid astfel calea pentru a identifica noi posibilităţi întru rezolvarea crizei politice din Republica Moldova.

Este o decizie ce ţine cont şi de starea de spirit din Partidul Democrat, pe care am verificat-o la Consiliul Naţional al formaţiunii pe care o conduc, care s-a desfăşurat în seara zilei de 27 decembrie.

Fac acest pas pentru a explora noi posibilităţi în cadrul acestei tentative, păstrând intactă Alianţa pentru Integrare Europeană.

Aşa dar, posibilităţile fiind cele mai largi, invit din nou forţele politice parlamentare să se antreneze în dialogul necesar, în maniera cea mai transparentă, pentru a identifica un candidat de compromis şi pentru a asigura succesul alegerilor prezidenţiale repetate.

Iar în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, în spiritul prevederilor legii, voi propune adoptarea proiectului de hotărîrii Parlamentului privind stabilirea datei pentru scrutinul repetat în cadrul alegerilor prezidenţiale. Această dată a fost deja anunţată — este vorba de 15 ianuarie.

Vă mulţumesc!

Sursa: www.pdm.md

Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova LTD: “Dăruieşte un zîmbet”