Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Comitetul Internaţionalei Socialiste, reunit astăzi, la Chişinău, a dezbătut teme privind perspectivele dezvoltării economice a ţărilor din CSI, Caucaz şi bazinul Mării Negre, promovarea democraţiei şi asigurarea libertăţilor pentru cetăţeni. Reuniunea Internaţionalei Socialiste se desfăşoară zilele acestea la Chişinău, fiind găzduit de Partidul Democrat din Moldova — unica formaţiune din ţara noastră cu statut de membru cu drepturi depline al Internaţionalei Socialiste.
La începutul lucrărilor, Preşedintele PDM, Marian Lupu, a remarcat că este pentru prima dată când în Moldova se desfăşoară un Comitet structural al Internaţionalei Socialiste: “Organizarea acestei reuniuni la Chişinău va contribui nu doar la promovarea PDM în cadrul structurilor internaţionale, dar şi a Republicii Moldova pe plan internaţional, în cadrul familiei socialiştilor”. Potrivit liderului PDM, unele idei expuse în cadrul acestei reuniuni ar putea fi transpuse în politicile economice şi sociale care vor fi promovate de către PDM, iar iniţiativa recentă a democraţilor privind schimbarea sistemului de indexare a pensiilor se înscrie perfect în doctrina socialistă. “Această reuniune va duce la elaborarea unor noi abordări, inclusiv pentru Republica Moldova”, a punctat Marian Lupu.
În discursul susţinut la deschiderea evenimentului, Prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc a vorbit despre solidaritate, care trebuie să se manifeste atât între partidele politice, dar şi între politicienişi cetăţenii pe care aceştia îi reprezintă. “În Partidul Democrat am învăţat în ultimii doi ani cât de importantă este în politică generozitatea şi, de multe ori, chiar cu preţul unor pierderi electorale, am ales să ne adaptăm rigorilor guvernării de coaliţie deoarece am considerat că pentru Republica Moldova este vitală stabilitatea politică. Suntem astăzi o ţară nu foarte bogată, dar o ţară fără convulsii sociale, cu un început bun de stabilitate politică şi economică, după trei ani în care s-au consumat toate tensiunile şi energiile negative”, a declarat Vlad Plahotniuc.
Secretarul general al Internaţionalei Socialiste, Luis Ayala, a afirmat că organizaţia pe care o reprezintă este deschisă pentru colaborare cu partidele de orientare social-democrată din întreaga lume, propunându-şi “să se mişte mai activ în regiunea ţărilor CSI, Caucaz şi a bazinului Mării Negre, dat fiind că aici, în unele ţări, mai sunt probleme de respectare a libertăţilor”. Totodată, Luis Ayala a salutat intenţiile Partidului Democrat din Moldova de a promova mai mult iniţiative sociale, a politicilor sociale echitabile, dar şi a celor orientate pentru asigurarea unei creşteri economice durabile.
La reuniunea Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz şi Marea Neagră participă reprezentanţi ai Internaţionalei Socialiste din 7 ţări din regiune şi deputaţi în Parlamentul European. Evenimentul este unul de amploare şi precede Congresul Internaţionalei Socialiste, ce va avea loc la Cape Town, în Africa de Sud, în perioada 30 august — 1 septembrie.
Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Dl Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu Secretarul general al Internaţionalei Socialiste, Dl Luis Ayala, în cadrul lucrărilor reuniunii Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz şi Regiunea Mării Negre.
În cadrul întrevederii s-au abordat atât aspectele legate de evoluţia Partidului Democrat în lumina reformelor asumate în cadrul Congresului al VII-lea al partidului, cât şi iniţiativele promovate de Partidul Democrat în cadrul Alianţei de guvernare.
“Am primit semnale pozitive în urma Congresului şi vă pot confirma că am folosit energia evenimentului pentru a demara reforme serioase în organizaţiile Partidului Democrat,” a declarat Vlad Plahotniuc. “Unul dintre aspectele negative cu care se confruntă partidele din Republica Moldova este lipsa aşa-numiţilor managerilor politici, care au rolul de a da coerenţă activităţii unui partid, iar printre reformele pe care le promovăm în Partidul Democrat încercăm sa creăm un model de management politic,” a mai adăugat Vlad Plahotniuc.
Printre iniţiativele promovate de către Partidul Democrat, Prim-vicepreşedintele PDM a menţionat o metodă de calcul diferită a pensiilor pentru a corecta inechităţile din acest sistem şi introducerea unui impozit unic în agricultură.
Secretarul general al Internaţionalei Socialiste a opinat că Republica Moldova trebuie să-şi promoveze interesele atât la vest, cât şi la est, iar problemele cu care se confruntă Europa ar putea fi transformate în oportunităţi de către Republica Moldova. Dl Ayala a menţionat că în Chile, ţara sa de baştină, datorită politicilor implementate de partidele de stânga, indicii economici au crescut de 5 ori, iar şomajul practic nu există.
“Republica Moldova a început schimbarea în 2009, aveţi acea abilitate unică să mergeţi înainte şi să vă realizaţi aspiraţiile democratice,” a mai adăugat Luis Ayala.
În cadrul reuniunii Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz şi Regiunea Mării Negre participă reprezentanţi ai Internaţionalei Socialiste din ţările din regiune şi deputaţi în Parlamentul European.
Sursa: www.pdm.md
PDM găzduieşte la Chişinău, în perioada 23–24 iulie, reuniunea Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru CSI, Caucaz şi Marea Neagră
PDM, 20 iulie 2012
Vlad Plahotniuc şi Victor Ponta au conturat perspectivele colaborării Partidului Democrat din Moldova cu Partidul Social Democrat din România
PDM, 10 martie 2011
Acordul de colaborare dintre PDM şi “Edinaia Rossia” va fi semnat în scurt timp
PDM, 31 martie 2010