Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Democrat consideră că este stringent nevoie de stabilitate politică în ţară, este nevoie de un Guvern funcţional pentru a avansa în procesul privind semnarea Acordului de asociere cu UE şi în privinţa liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Poziţia PDM în acest sens a fost reiterată de vicepreşedintele partidului, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, Igor Corman, după şedinţa Biroului Permanent al Legislativului.
Corman a remarcat că, potrivit semnalele parvenite din partea UE, la summitul de la Vilnius din noiembrie curent ar putea avea loc doar parafarea Acordului de Asociere, dar, în opinia sa, până la urmă, dacă semnarea documentului va dura mai mult timp, nu acesta este lucrul important — important este să finalizăm negocierile acestui Acord de Asociere, inclusiv privind crearea Zonei de Comerţ Liber şi să fixăm finalitatea acestor negocieri.
“Parafarea este o procedură care fixează finalizarea negocierilor, după care intră în vigoare nişte proceduri interne. Noi cunoaştem din experienţa altor state că poate să dureze încă 15–17 luni, poate ţine şi 2 ani de zile. Exemplu este şi experienţa Ucrainei, care a parafat acest Acord, dar nici până în ziua de azi nu l-a semnat din cauza evoluţiilor interne. Este o procedură tehnică, apoi, după care are loc semnarea propriu-zisă a unui asemenea Acord”, a explicat democratul.
“Trebuie să ne conjugăm toţi împreună eforturile şi să obţinem la acest summit cea ce este posibil, realist. Acest deziderat bineînţeles că ţine şi de partenerii noştri europeni, şi de procedurile din cadrul UE, dar în cea mai mare măsură ţine de realizarea angajamentelor aici în R. Moldova şi angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul nostru. Şi acest deziderat nu poate să fie monopolizat. El poate fi realizat numai în condiţiile în care ne vom conjuga toţi împreună eforturile noastre”, a mai spus preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă.
Igor Corman a adăugat că, “până acum, cu părere de rău, am observat că acest deziderat a fost monopolizat, iar în condiţiile în care s-a văzut că apar anumite probleme, semnale şi referitor ce putem obţine la summitul de la Vilnius, am văzut ce s-a întâmplat”.
“În loc să muncim mai bine toţi împreună, s-a încercat să se dea vina pe alţii. Mai mult decât atât, s-a ieşit din AIE şi, de fapt, s-a aruncat ţara într-o criză politică. Această situaţie complică şi mai mult lucrurile. De fapt este riscul că am putea să nu obţinem nimic la acest summit”, a adăugat Igor Corman.
Sursa: www.pdm.md