Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Parlamentului, liderul PDM, Marin Lupu, a reiterat, în cadrul unui briefing susţinut în această dimineaţă, disponibilitatea formaţiunii de a dialoga în vederea identificării soluţiei de depăşire a crizei politice şi evitarea alegerilor anticipate. În acest context, preşedintele PDM i-a cerut liderului liberal-democrat să revină la dialog, iar dacă aceasta îl depăşeşte, pentru a nu tensiona în continuare activitatea Guvernului şi a crea cadrul ca acesta să funcţioneze în afara tensiunilor politice, i-a sugerat să demisioneze. Totodată, Marian Lupu a spus că este vata să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului, pentru a discuta pe poziţii corecte.
În cadrul briefingului, Marian Lupu a declarat următoarele:
Zilele acestea, am fost martorii unor întâmplări halucinante, care au avut ca bază de pornire decizia iresponsabilă a PLDM şi a liderului sau, Vlad Filat, de a rupe acordul alianţei şi implicit de a duce la destrămarea AIE. Iniţial, am crezut ca gestul premierului Filat a fost dictat doar de anumite eşecuri, pe care le-a înregistrat la conducerea Guvernului în ultima perioadă şi pe care dorea să le mascheze prin acest gest. La baza deciziei premierului însă stă ceva mult mai grav, din simplul fapt că hotărârea lui de a destrăma AIE nu a avut ca fundament nemulţumiri legate de funcţionarea AIE sau de funcţionarea Guvernului. El a ieşit în faţa naţiunii cu o declaraţie isterică la adresa unui singur om, pe care l-a acuzat de diferite lucruri, după care a anunţat că iese din Acordul Alianţei.
Gestul lui Filat era dictat de panică, iar această panică era generată de altceva, nu de elemente legate de funcţionarea AIE. Singurul scop al lui Filat a fost să se victimizeze, să creeze în jurul său un scut, care să-l apere pe el ţi pe câţiva dintre oamenii de lângă el de consecinţele legii.
Filat a realizat că a declanşat o criză politică foarte gravă, care ar putea arunca ţara în alegeri anticipate şi a trebuit să găsească o soluţie. A apelat atunci la un mai vechi truc de-al lui şi a revenit la atacurile la adresa colegului nostru, după ce, aţa cum ştim cu toţii, a mai folosit acest truc ieftin şi în 2011, tot într-un moment al său de derută, când a pornit o altă campanie de acest tip, care ştim cu toţii că s-a soldat cu “marea împăcare” şi cu regrete publice din partea lui pentru acuzaţiile lansate.
Ce credibilitate mai au ei, cei de la PLDM, când liderul fracţiunii acestui partid spune la o televiziune, că toata campania PLDM şi PCRM de demitere a colegului nostru a avut la bază zvonuri nejustificate şi neprobate?
Am vorbit zilele trecute despre responsabilitatea noastră, despre nevoia de a ne aşeza la masă şi a dialoga, despre faptul că trebuie să facem orice ca să evităm anticipatele. Mă aşteptam ca apelul meu să ajungă la foştii parteneri de alianţă. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, însă mi-a arătat că lucrurile au mers prea departe şi că singura şansă a noastră de a evita anticipatele este să o luăm de la zero.
Multiplele noastre încercări de a comunica cu Filat, de a-l convinge să revină la dialog cu foştii parteneri de alianţă au eşuat. Reacţiile premierului Filat din ultimele zile, agresive şi scăpate de sub controlul oricărei logici politice, arată ca domnia sa trece printr-un moment profund de derută, care îl determină să aibă reacţii agresive şi incoerente atât faţă de foştii colegi de alianţă, cât şi faţă de colegii noştri din Guvern, dar şi faţă de instituţii ale statului.
În aceste condiţii, noi consideram ca Vlad Filat nu-şi mai poate asuma conducerea Guvernului în mod obiectiv şi în deplină coerenţă.
Îi solicităm să-şi asume dezastrul creat şi situaţia complicata în care ne-a adus pe toţi, să conştientizeze că este imposibil să funcţionăm aşa cum doreşte el, în Parlament cu o majoritate de conjunctură formată din PLDM şi PCRM, iar la Guvern cu un Cabinet compus din membrii fostei alianţe, dar care în acest moment activează doar în funcţie de ceea ce doreşte premierul.
Astfel:
- luând act de situaţia creată odată cu ruperea protocolului AIE de către PLDM şi implicit destrămarea Alianţei,
- luând act de noua majoritate conjuncturală PCRM-PLDM din Parlament,
- de lipsa capacităţii premierului de a coordona activitatea Guvernului în această perioadă de criză politică,
- de solicitarea colegilor de la PL în ceea ce priveşte demisia premierului,
- dar ţinând cont şi de dorinţa noastră de a detensiona situaţia de pe scena politică, pornind de la un nou punct de start şi încercând să reclădim o nouă alianţă democratică,
PDM vine cu următoarele concluzii:
Premierului Vlad Filat îi cerem să revină imediat la dialog, iar dacă totuşi, aceasta îl depăşeşte, pentru a nu tensiona în continuare activitatea Guvernului şi a crea cadrul ca acesta să funcţioneze în afara tensiunilor politice, atunci noi, responsabil, îi sugerăm SĂ DEMISIONEZE.
La conducerea Guvernului trebuie numit un premier interimar, care să fie capabil să asigure o activitate echilibrată şi eficientă a Guvernului în această perioadă de tranziţie.
Anunţ acum public că, în aceiaşi zi, odată cu demisia premierului, sunt gata şi eu să demisionez din funcţia de Preşedinte al Parlamentului. În acest fel ne întoarcem la punctul zero şi cu toţii ar trebui să fim gata să pornim la un nou drum, de pe poziţii corecte, pe picior de egalitate.
Cerem PLDM să se oprească din această campanie de denigrare a instituţiilor de drept şi să înceteze presiunile de orice fel asupra acestora.
Cerem PLDM să-şi asume criza politica pe care a generat-o, să înţeleagă ca doar prin dialog, nu prin acuzaţii reciproce şi răbufniri de orgoliu, avem şansa de a crea o nouă alianţă de guvernare, pornită pe noi baze.
Cerem PLDM şi PL să facă totul pentru ca împreuna să evităm declanşarea alegerilor anticipate.
Sursa: www.pdm.md