Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Membrii Partidului Democrat din Moldova s-au convocat, astăzi, 25 februarie, în şedinţa extinsă a Consiliului Executiv Politic, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie actuala situaţie politică din ţară şi soluţiile de depăşire a crizei generate de decizia PLDM de a denunţa acordul de constituire a AIE.
După şedinţa, preşedintele PDM, Marian Lupu, a anunţat că Consiliul Executiv Politic a decis unanim să susţină decizia de a cere demisia premierului Vlad Filat pentru a evita alegerile anticipate.
În cadrul unui briefing de presă, susţinut după încheierea şedinţei, Marian Lupu a declarat următoarele:
Pornind de la faptul avem de-a face cu o criză puternică de imagine şi credibilitate executivă, este evident că nu mai avem o majoritate politică în Parlament, ci doar voturi conjuncturale, iar asta după ce PLDM a dat startul votării împreună cu PCRM în ziua de 13 februarie, de când PLDM a distrus mecanismele de guvernare.
Pentru aceasta, mai întâi trebuie să ieşim din marea confuzie creată de spargerea Alianţei de către PLDM. Trebuie să revenim la punctul zero, prin demisia premierului şi a mea.
Totul depinde de cât de repede va înţelege PLDM criza în care a aruncat ţara şi de cât de repede premierul va demisiona, pentru a nu intra şi mai profund în criză.
Daca Vlad Filat va considera că rămânerea lui în funcţie este mai importantă decât orice pe lumea asta şi va agrava şi mai tare criza, noi vom face ce este necesar — astfel încât ambiţia unui singur om pentru putere să nu ţină Moldova într-o criză îndelungată.
Vlad Filat trebuie să înţeleagă: în momentul acesta, trece printr-o criza de credibilitate şi este bine pentru toţi, pentru întreaga societate şi pentru el, să facă acest pas înapoi. Argumentele pe care le foloseşte — că demisia înseamnă anticipate — sunt dovezi de laşitate. El ar fi trebuit să conştientizeze riscul anticipatelor încă din 13 februarie, când a aruncat ţara în haos.
Vlad Filat să revină acum cu picioarele pe pământ şi să conştientizeze ca imaginea negativă a Guvernului i se datorează. Să coboare între noi toţi, oamenii de rând, şi să discutăm de pe poziţii constructive — nu prin prisma orgoliilor sau obsesiilor pentru funcţii.
Deciziile adoptate unanim de executivul politic al PDM sunt:
PDM insistă asupra demisiei premierului. Suntem siguri că doar această demisie ar oferi posibilitatea pentru un dialog, având ca scop evitarea alegerilor anticipate.
În cazul în care, cu atâtea insistenţe, dl prim-ministru (care a declarat încă din 13 februarie că va veni în Parlament pentru a-şi reconfirma votul de încredere) va refuza, acest lucru va dovedi că, din start, strategia PLDM a fost orientată spre generarea alegerilor anticipate.
Dacă, într-un termen scurt, Vlad Filat nu îşi prezintă demisia, noi nu excludem că fracţiunea PDM ori va iniţia o proprie moţiune de cenzură, ori va susţine o moţiune care poate fi iniţiată de către oricare alt deputat sau grup de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova.
Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md
Mihai Godea a iniţiat procedura de demitere a Guvernului
PAD, 25 februarie 2013