Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o vizită de lucru în raionul Ungheni.
În cadrul deplasării, Marian Lupu a avut un şir de întîlniri cu persoane din diferite sfere de activitate.
La Corneşti şi Ungheni, în cadrul întrevederii cu activul partidului din raion, Marian Lupu a desfăşurat situaţia politică din ţară, în special a detaliat procesul de integrare europeană şi a insistat pe rolul important al membrilor de partid în desiminarea informaţiei care trebuie să o cunoască fiecare cetăţean.
“Unul dintre obiectivele noastre prioritare este anume informarea corectă a cetăţenilor, informarea despre procesul real de integrare europeană, care sunt beneficiile fiecărui cetăţean în urma acestui proces.
E nevoie ca fiecare cetăţean să cunoască bine detaliile, să ia decizia corectă în baza informaţiei corecte.
În ceea ce ţine de Acordul de Asociere RM — UE, stimaţi colegi, reformele nu vin peste noapte. Acordul dimpotrivă vine să ne deschidă noi oportunităţi. Deja de noi depinde cum vom utiliza aceste oportunităţi. Nu trebuie să aşteptăm să vină cineva să ne facă ordine acasă, noi suntem responsabili de ordinea şi progresul din ţara noastră. Sarcina noastră ca formaţiune politică este să informăm corect cetăţenii, să promovăm integrarea europeană, să implementăm reformele necesare RM şi ceatăţenilor ei. Trebuie să asigurăm continuitatea procesului de integrare europeană”.
Marian Lupu a vizitat grădiniţa din Manoileşti şi grădiniţa cu incluziune socială “Guguţă”, din oraşu Ungheni. Ambele grădiniţe sunt beneficiare ale proiectelor europene. Marian Lupu a incurajat “asemena proiecte menite să asigure buna educaţie a generaţie viitoare, a copiilor, care nu trebuie să cunoască problemele cotidiene. Aceste investiţii sunt exemple veridice, palpabile ale proiectelor europene nerambursabile, proiecte din urma cărora au de beneficiat direct copii noştri”.
La întîlnirea cu liceenii şi corpul didactic din Liceul Teoretic “Ion Creanga”, din oraşul Ungheni, Marian Lupu a explicat beneficiile integrării europene şi impactul acestui proces asupra sistemului educativ din ţară.
“E vorba de o adevărată mobilitate studenţească şi aici mă refer nu doar la nivel de ţară, dar desigur în colaborare cu universităţile europene. Studenţii din Republica Moldova pot să-şi permită prin programele de schimb de experienţă, să studieze un semestru, un an într-un şir de universităţi europene importante. Sau de ce nu să aplice la o bursă în statele europene. Programe de studii sunt destule, deja se cere muncă şi străduinţă din partea studenţilor.
Aici de ce nu, vorbim şi de schimbul de experienţă dintre profesori, fie vorba de studiile superioare, dar şi liceu, gimnaziu şi orice alt nivel sau instituţie de învăţămînt. Profesorii de asemenea sunt eligibili într-un şir de programe europene, în ceea ce ţine schimbul de experienţă. Sperăm, o dată cu procesul de integrare europeană, să apară şi colaborări dintre instituţiile de învaţămînt din Republica Moldova şi cele din spaţiul UE”.
La întîlnirea cu angajaţii unei companii importante de textile, discuţiile s-au axat în jurul asigurărilor sociale, investiţiilor în sfera micului business şi desigur calificării forţei de muncă. Marian Lupu a amintit despre programul susţinut de fondurile europene, “PARE 1+1” menit să atragă remitenţele în economie, despre importanţa atragerii investiţiilor străine şi desigur despre un sistem al asigurărilor sociale în baza standardelor europene.
“Aici vorbim deja şi de condiţii europene, de salarii europene şi desigur de calificare europeană. Dar să nu uităm dragii mei, în acestă direcţie, e nevoie de muncit, e nevoie atît de efortul clasei politice dar şi a businessului şi angajaţilor nu în ultimă instanţă. E nevoie de conştientizat importanţa calităţii, importanţa calităţii atît al serviciilor prestate de angajator dar şi de angajat desigur. Doar prin unirea efortului şi conştientizarea importanţei aportului adus de fiecare, putem aduce schimbarea în acest domeniu. Şi cred, cred că vom reuşi în acest sens, vom reuşi să aducem progresul şi bunăstarea la noi acasă”.
La întîlnirea cu locuitorii localităţii Manoileşti, Marian Lupu a explicat în detalii beneficiile care ne sunt aduse în urma parafării Acordului de Asociere RM-UE.
“Beneficiile politice, urmate de semnarea Acordului şi desigur începere negocierilor privind aderarea, dar şi desigur beneficiile directe pentru cetăţean, cum ar fi investiţiile nerambursabile ale UE în reparaţia drumurilor din ţară, în programe de susţinere a businessului, subvenţionare în agricultură, rezervarea energiei şi de ce nu posibilitatea discutată deja, de a circula liber cu Paşaportul albastru în spaţiul Shengen”.
Marian Lupu efectuează saptămînal vizite în raioanele Republicii Moldova. În cadrul deplasărilor, Preşedintele PDM are întîlniri cu cetăţenii, vizitează instituţii din domeniul educativ, medical şi social.
Sursa: www.marianlupu.md