Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Parafarea Acordului de Asociere RM-UE, procesul de Integrare Europeană a Republicii Moldova şi reformele necesare în acest sens, au fost explicate studenţilor de la Ştiinţe Politice de către Preşedintele PDM, deputatul Marian Lupu.
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a răspuns apelului venit din partea comunităţii de studenţi de la Facultatea de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova şi a ţinut o lecţie publică pe seama subiectului de actualitate politică şi anume procesul de Integrare Europeană a Republicii Moldova.
“Nu e prima mea vizită la FRIŞPA şi dau garanţie nu e nici ultima. Dimpotrivă, vreau şi voi veni mai des în instituţia unde se construiesc valorile politice, instituţia care dă naştere funcţionarilor publici, politicienilor, analiştilor politici, negociatorilor, persoanelor de care în mare parte depinde şi va depinde viitorul politic al Republicii Moldova, de calitatea prestării serviciilor acestora va depinde viteza implementării reformelor necesare şi desigur de voi depinde în mare parte promovarea interesului naţional şi al spiritului patriotic”.
Discuţia s-a axat în jurul subiectului de actualitate şi anume Parafarea Acordului de Asociere RM-UE.
“Am venit astăzi aici pentru a prezenta un subiect strategic pentru Republica Moldova şi anume parafarea Acordului de Asociere RM-UE. E nevoie de discutat acest eveniment, de întrat în detalii, de conştientizat valoarea şi importanţa juridică, politică şi economică a Acordului”.
Preşedintele PDM a explicat de ce este important pentru RM Acordul şi parafarea acestuia. A descris avantajele şi costurile implementării acestuia şi desigur aşteptările şi rezultatele programate.
“Importanţa Acordului nu este doar din perspectiva aderării. Sunt un şir de avantaje de ordin intern şi unele care direct, palpabil se răsfrîng asupra cetăţeanului. În primul rînd, Republica Moldova poate obţine statutul de ţară candidat, va fi unul succesele enorme al procesului de integrare”.
“În ceea ce ţine de avantaje pe termen scurt. Vorbim de fondurile europene de care va beneficia Republica Moldova şi cetăţenii ei. E vorba de fonduri nerambursabile prevăzute pentru infrastructură, pentru medicină, educaţie, agricultură, dezvoltarea businessului mic şi mijlociu etc. Pot exemplifica doar cîteva dintre ele, proiectul «PARE 1+1», proiect ce are ca obiectiv atragerea remitenţelor în economie, proiectele de reabilitare a drumurilor din RM, proiectele pentru conservarea energiei, subvenţionare în agricultură, programul ENPARD şi multe altele. Tot aici vreau să reamintesc de posibilitatea cetăţenilor RM de a călători în spaţiul Shengen cu paşaportul albastru, decizie pusă în discuţie deja de către liderii europeni”.
“RM beneficiază de un şir de proiecte în vederea creării climatului investiţional. Anume atragerea directă a investiţiilor în economie este soluţia viabilă pentru creşterea economică şi desigur crearea locurilor de muncă bine plătite”.
Marian Lupu a propus ca asemenea discuţii, asemenea format de dialog să continue.
“E o posibilitate bună de a pune în dezbatere subiectele de actualitate politică pentru RM şi desigur de a intra în detalii, de a înţelege per ansamblu procesele politice din Republica Moldova dar şi procesele politice la nivel regional şi internaţional”.
Evenimentul a avut loc la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. La întîlnire au participat peste 200 de studenţi şi profesori din cadrul facultăţii.
Sursa: www.marianlupu.md