Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Priorităţile colaborării dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au fost confirmate, iar termenele calendaristice pentru realizarea lor au fost stabilite la Bruxelles, în cadrul întrevederilor avute de Preşedintele PDM Marian LUPU cu Stefan FULE, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, şi cu Hannes SWOBODA, Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Discuţiile au avut loc cu ocazia reuniunii Comitetului Politic, pentru Drepturile Omului şi Democraţie al Adunării Parlamentare EURONEST, unde Marian Lupu a participat în calitate de şef al Delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova.
Astfel, semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană este preconizată către sfârşitul lunii august-începutul lunii septembrie, data fiind confirmată de către Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate a UE, Stefan FULE. La rândul său, preşedintele fracţiunii PDM din Parlamentul Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat asigurări că Legislativul de la Chişinău intenţionează să ratifice acest Acord de Asociere până la alegerile parlamentare generale, programate în toamna acestui an.
Cu privire la liberalizarea regimului de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Moldovei, votul final în plenul Parlamentului European în acest sens este programat să aibă loc în perioada 24–27 februarie, la Strasbourg. Autorităţile europene au dat asigurări cu privire la o dezbatere pozitivă şi un consens politic puternic, astfel ca toate procedurile oficiale la nivelul UE să poată fi finalizate în iunie-iulie a.c., iar Republica Moldova să devină următorul stat vecin al UE care să beneficieze de regim liberalizat de vize.
De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului au fost discutate subiecte care se referă la obiectivele Parteneriatului Estic până la următorul Summit, din 2015, precum şi propunerile pentru consolidarea Parteneriatului Estic pentru perioada 2014–2020. Cu referire la aceste subiecte, Marian Lupu a evidenţiat angajamentul conducerii RM de a utiliza într-o manieră eficientă şi transparentă asistenţa financiară şi tehnică oferită de autorităţile europene. Astfel, se aşteaptă ca sprijinul financiar al UE să fie direcţionat şi spre susţinerea businessului mic din Moldova, în special prin intermediul programului PARE 1+1 şi oferirii microcreditelor, la nişte condiţii avantajoase.
“Ca urmare a discuţiilor constructive pe care le-am avut la Bruxelles, au fost identificate poziţii comune privind ireversibilitatea parcursului european al RM, de consolidare a societăţii moldoveneşti în jurul acestei opţiuni europene, o conturare mai clară a perspectivelor europene pentru statul nostru până la sfîrşitul anului curent”, a declarat Marian Lupu. Preşedintele PDM a precizat că nici autorităţile de la Chişinău şi nici cele de la Bruxelles nu intenţionează să transforme Republica Moldova într-o platformă de confruntare între Est şi Vest. “Procesul integrării europene al RM nu înseamnă stoparea dialogului cu partenerii estici, ci, dimpotriva, reprezintă o platformă de cooperare şi parteneriat”, a precizat Marian Lupu, la Bruxelles.
Menţionăm, de asemenea, că la invitaţia lui Marian Lupu, Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, va efectua o vizită în ţara noastră la 21 martie a.c.
Sursa: www.pdm.md