Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Fracţiunea Partidului Democrat din Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), reunită în şedinţă, a decis unanim să-i excludă din rândurile sale pe preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, (circumscripţia nr.1, mun. Comrat), pe preşedintele Comisiei pentru Tineret şi Sport, Ilia Uzun, (s. Chioselia Rusă), pe preşedintele Comisiei pentru Industrie, Transport şi Servicii, Ivan Topal, (s. Ferapontievca) şi pe deputatul Zahar Mitul (s. Congazcic).
Membrii fracţiunii au ajuns la concluzia comună că aceşti deputaţii au încălcat de nenumărate ori disciplina din fracţiune, au fost iniţiatori ai unor provocări şi tentative de dezbinare din interior a echipei Partidului Democrat din Adunarea Populară, precum şi din Găgăuzia.
Prin comportamentul lor, aceşti deputaţi au adoptat calea destabilizării activităţii APG, intrând în cârdăşie cu başcanul Mihail Formuzal, în scopul scindării Adunării Populare şi al zădărnicirii lucrărilor sale.
Situaţia s-a acutizat la sfârşitul anului 2013 — începutul lui 2014. Trădând interesele echipei care i-a ajutat nu doar să devină deputaţi, dar şi să obţină funcţii în Adunarea Populară, vânzătorii intereselor fracţiunii şi ale partidului au fost iniţiatorii rechemării din funcţii a vicepreşedinţilor APG, Demian Caraseni şi Alexandr Tarnavschi, precum şi a unor reprezentanţi ai PDM din comisiile permanente.
Considerăm că acest grup de deputaţi s-a angajat pe calea trădării directe nu doar a intereselor propriilor alegători, dar şi ale fracţiunii, partidului şi Găgăuziei, în general. Toate încercările lor de a se ascunde în spatele rezultatelor referendumului popular, desfăşurat pe 2 februarie, nu sunt decât un paravan pentru justificarea trădărilor.
Fracţiunea Partidului Democrat, împreună cu alte formaţiuni politice din APG, a susţinut atât ideea referendumului, cât şi a participat la pregătirea şi desfăşurarea acestuia.
Suntem convinşi că, mai devreme sau mai târziu, această trădare trebuia să aibă loc, deoarece era coaptă cu mult mai devreme, în cârdăşie cu oponenţii politici ai Partidului Democrat, în persoana başcanului Găgăuziei, care a ales direcţia destabilizării lucrărilor organului legislativ suprem din autonomie.
Trădarea în rândurile noastre nu mai putea fi tolerată. De aceea, decizia de excludere din fracţiune a grupului de deputaţi a fost necesară şi îndreptăţită.
Decizia noastră va constitui un pas spre curăţirea partidului de trădători şi un început al asanării fracţiunii şi partidului, în general, în ajunul evenimentelor politice decisive, ce se aşteaptă în anul curent şi viitor.
Fracţiunea Partidului Democrat în APG
Sursa: www.pdm.md