Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Făcând trimitere la Statutul Partidului Democrat din Moldova,
În conformitate cu Strategia Organizaţiei de Femei a PDM pentru 2012–2016,
Avînd în vedere Angajamentul de principiu al Consiliului Coordonator al OF PDM din 3 noiembrie 2013,
Organizaţia de Femei a Partidului Democrat din Moldova
Constată existenţa unui dezechilibru între participarea femeilor şi cea a bărbaţilor la luarea de decizii politice şi publice, printr-o reprezentare slabă a femeilor în funcţiile politice, ocupate prin alegere sau numire, atât la nivelul naţional, cât şi la nivel local.
Optează pentru participarea femeilor la procesul decizional politic şi propune elaborarea de metode, strategii şi atitudini culturale şi mijloacele de combatere a decalajelor reprezentării de gen în funcţiile de luare a deciziilor.
Salută creşterea până la 26% a procentului de reprezentare a femeilor în Partidul Democrat şi susţine creşterea accelerată şi constată a acestuia, până la nivelul parităţii.
Solicită renunţarea la sistemul neoficializat, dar adânc înrădăcinat în cultura actuală, prin care bărbaţii sunt privilegiaţi faţă de femei şi prin care bărbaţii aleg tot bărbaţi în poziţiile de luare a deciziilor.
Susţine dezagregatul de gen în procesul decizional politic, deoarece acesta constituie un aspect al drepturilor omului, al justiţiei şi solidarităţii sociale, precum şi o cerinţă esenţială a funcţionării unei societăţi democratice — întrucât persistenţa subreprezentării femeilor reprezintă un deficit democratic care subminează legitimitatea procesului decizional atât la nivel naţional, cât şi local.
Relevă că datorită stereotipurilor de gen persistente, se înregistrează încă o profundă segregare la nivelul celor mai înalte funcţii de decizie politică, poziţiile care implică sarcini de îngrijire şi distribuire (precum sănătatea, bunăstarea socială şi mediul) fiind încredinţate mai mult femeilor, în timp ce poziţiile puternice legate de resurse (cum ar fi afacerile economice şi monetare, comerţul, bugetul, apărarea şi afacerile externe) sunt alocate bărbaţilor, ceea ce determină perturbări în structura de putere şi în alocarea resurselor.
Subliniază că toate partidele politice sunt responsabile de selectarea, clasificarea şi nominalizarea candidaţilor pentru poziţiile de conducere, au un rol esenţial în garantarea reprezentării egale a femeilor şi bărbaţilor în politică şi, prin urmare, ar trebui să susţină bunele practici, precum şi cotele adoptate voluntar de partide pentru alegeri — acestea fiind deja introduse de Partidul Democrat.
În acest context,
Organizaţia de Femei a Partidului Democrat din Moldova, în numele celor 27456 de femei, 41 de Organizaţii de Femei raioanele, de sector şi municipale, face un apel către toţi actorii politici interesaţi — să adere şi să pună în practică prevederile acestei Declaraţii de Solidaritate.
Organizaţia de Femei a Partidului Democrat din Moldova a fost fondată în anul 2004. OF PDM este organizaţia internă a Partidului Democrat din Moldova, avînd statut de organizaţia care se autoguvernează, respectând normele statutare ale Partidului Democrat. Organizaţia de Femei PDM îşi concentrează activitatea pe promovarea femeilor în funcţii de luare a deciziilor la nivel de local şi naţional (atît la nivel de partid şi la nivel de instituţii publice).
Sursa: www.pdm.md