Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În legătură cu iniţiativa semnată de PLDM si PLR de a organiza în data de 30 noiembrie 2014 un referendum de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să fie ales în mod direct de către cetăţeni, Partidul Democrat din Moldova face următoarele precizări:
PDM se pronunţă cu tărie pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin scrutin universal direct! Este binecunoscut faptul, că noi, în general, am susţinut pe parcursul actualului mandat parlamentar conceptul de alegeri directe şi acest drept al cetăţenilor. El ar fi cea mai bună şi democratica alternativă la actualul sistem, una care ar scuti pe viitor Republica Moldova de crize politice interminabile.
Referitor la documentul concret, depus astăzi la Curtea Constituţională, recent am fost anunţaţi de către PLDM că au semnat şi doresc să înainteze această iniţiativă şi solicitaţi să o contrasemnăm. Astăzi am fost informaţi că a contrasemnat PLR şi că, împreună, doresc să înregistreze iniţiativa la Curtea Constituţională. Partidul Democrat a considerat că trebuie analizate mai atent toate riscurile posibile în legătură cu acest pas şi a solicitat timp şi discuţii colegiale pe această temă. Unul dintre pericole este acela ca eventualul referendum să deturneze scopul şi sensul alegerilor parlamentare, de desfăşurarea corectă şi de rezultatele cărora depinde continuarea cursului european de dezvoltare al Republicii Moldova. Am considerat că având, în fond, o unitate de poziţii în cadrul Coaliţiei de guvernare, ar trebui să discutăm paşii următori, de realizare în practică. Propunerea PDM a fost să nu forţăm acum, să nu organizăm în grabă acest referendum, dar să-l desfăşurăm odată cu alegerile locale generale de anul viitor. Astfel, am avea timp suficient pentru pregătirea lui şi am exclude crearea confuziilor în rândul cetăţenilor la alegerile parlamentare, în care atenţia publică trebuie să fie orientată spre echipele politice şi programele acestora pentru ţară, dar nu pe principala funcţie în stat.
În orice condiţii, Partidul Democrat din Moldova consideră ca un atare referendum trebuie să fie cât mai bine organizat, astfel încât să evităm riscul de a repeta eşecul exerciţiului similar din anul 2010. Modificarea Constituţiei ar trebui sa fie decisă de întreaga societate, nu pornind de la emoţiile de moment ale actorilor politici, dar în baza unei bune înţelegeri şi a unor evaluări responsabile şi raţionale.
Sursa: www.pdm.md
Comunicat de presă comun al fracţiunilor parlamentare ale PLDM şi PLR
PLDM, PLR, 16 septembrie 2014