Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi colegi deputaţi, stimaţi invitaţi,
Ne-am adunat în această şedinţă pentru a da un nou vot pentru viitorul ţării noastre. Republica Moldova este acum în faţa unui nou început. E important că avem azi în Parlament o majoritate pro-europeană clară şi determinată, cimentată printr-un acord politic tripartit. În baza acestui acord, ne ţinem de promisiunea făcută după alegerile locale — aceea de a da ţării un guvern până la sfârşitul acestei luni.
Am tras concluzii cu toţii din realităţile ultimei perioade şi am înţeles că o susţinere parlamentară transparentă este crucială pentru reuşita actului de guvernare. Am găsit formula de înţelegere reciprocă ce ne-a permis să construim un guvern care azi cere votul Parlamentului. Este un guvern mai reprezentativ decât precedentul, e un guvern care exprimă mai bine cetăţenii şi forţele politice care susţin vectorul european al ţării. Acest lucru ne face să avem încredere sporită în capacitatea lui de acţiune. Sunt pe lista acestui guvern nume cunoscute, dar şi nume noi, care formează o echipă bună, ce merită votul Parlamentului.
Mesajul cel mai important dat de formarea noului guvern este mesajul stabilităţii; ţara are nevoie de stabilitate, pentru că de aici porneşte efortul pentru creşterea în continuare a Moldovei.
Din punctul de vedere al fracţiunii noastre, priorităţile noului guvern trebuie să fie legate de abordarea problemelor curente ale familiilor şi cetăţenilor cu venituri reduse, precum şi de restabilirea dialogului deplin cu partenerii de dezvoltare. PDM consideră că nu există lucru mai important pentru un guvern decât asigurarea unui nivel de viaţă decent pentru cetăţeni. De asemenea, noul guvern trebuie să lupte cu două rele care afectează societatea noastră: corupţia şi risipa. Înainte de a avea o Moldovă cu nivel de trai european, ştim că ne trebuie o justiţie independentă, de nivel european şi ne trebuie o administraţie chibzuită, eficientă, la standarde europene. Noul guvern trebuie să facă paşi rapizi în acest sens, iar majoritatea parlamentară are obligaţia să îl susţină. În acelaşi timp, ştim că cetăţenii aşteaptă în continuare răspunsuri pe tema fraudelor din sectorul bancar. Aceste răspunsuri trebuie să vină pe baza unei judecăţi drepte, sub forma tragerii la răspundere a celor vinovaţi, precum şi a recuperării banilor dispăruţi. Dar e nevoie de mai mult de atât; noul guvern are misiunea să lucreze pentru întărirea sistemului financiar-bancar al ţării în aşa fel încât să nu ne mai confruntăm vreodată cu situaţii de acest fel.
Stimaţi colegi, noul guvern trebuie să meargă înainte spre Europa, aşa cum au făcut şi precedentele guverne; devine de altfel din ce în ce mai limpede pentru toată lumea, ţara nu mai poate fi întoarsă din drumul european. Cifrele ne arată că economia ţării este din ce în ce mai integrată în economia Uniunii Europene.
Ponderea exporturilor moldoveneşti pe piaţa UE este deja de 65% din totalul exporturilor ţării. Mai mult, anul acesta volumul de export pe piaţa UE a crescut cu 11%, faţă de anul trecut, iar de la intrarea în vigoare a Acordului — cu 16%.
Cu siguranţă acest parcurs va continua, în condiţiile în care misiunea noului guvern este să continue punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acordul este bun: el şi-a arătat deja roadele prin creşterea exporturilor moldoveneşti către Europa. Depinde de noi, ca ţară, să profităm la maxim de avantajele pe care ni le oferă, inclusiv prin modernizarea instituţiilor noastre, prin eficientizarea administraţiei ţării. Acordul de Asociere este un instrument pentru dezvoltarea Moldovei; în mâinile unui guvern bun, acest instrument poate fi paşaportul nostru spre succes naţional. Vreau să amintesc aici că şi Parlamentul are propria muncă în această direcţie; în legislaţia naţională s-au transpus la moment circa 50% din standardele şi directivele europene, deci Parlamentul şi Guvernul trebuie să colaboreze pentru a continua adaptarea legilor moldoveneşti la legislaţia europeană.
Este de asemenea în sarcina noului guvern să facă tot posibilul pentru ca Republica Moldova să încheie anul 2015 în sens pozitiv, din punct de vedere al creşterii economice. Chiar dacă la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an prognozele nu erau optimiste, economia ţării a dovedit vigoare şi a reuşit deocamdată să se menţină pe plus. Vrem cu toţii ca aceste semne bune să se confirme, pentru că doar creşterea economică poate duce la ceea ce ne dorim cu toţii — salarii mai mari, pensii mai mari, noi locuri de muncă. Pentru asta însă, e obligatoriu ca noul guvern să liberalizeze în continuare economia, să aibă un dialog susţinut cu mediul de afaceri şi să ridice obstacolele care stau în calea dezvoltării afacerilor şi creşterii investiţiilor.
Aş dori să adresez acum un cuvânt colegilor din opoziţie — mă refer atât la opoziţia parlamentară, cât şi la cea extraparlamentară. Domnilor colegi, alegerile locale s-au încheiat cu o lună în urmă, alegeri parlamentare au fost la sfârşitul anului trecut. Cetăţenii s-au exprimat majoritar în favoarea actualei coaliţii şi noi toţi trebuie să ţinem cont de voinţa lor. Cearta şi zavistia nu ajută pe nimeni, iar apelurile la alegeri anticipate fac rău ţării. Adresez opoziţiei invitaţia să fie mai cumpănită, să contribuie la stabilitatea ţării. Înainte de a fi la putere sau în opoziţie, suntem cu toţii moldoveni şi ar trebui să dorim binele pentru ţara noastră.
Stimaţi colegi, stabilitatea trebuie să meargă mână în mână cu solidaritatea. Republica Moldova a ţinut până acum drumul drept, a evitat tulburările sociale, iar disputele politice s-au petrecut în cadrul constituţional. Chiar dacă există o largă majoritate a moldovenilor care vor linişte şi înţelegere în ţară, extremismul rămâne încă un pericol pentru Moldova. Nu trebuie să ignorăm acest pericol, dar trebuie să fim mereu conştienţi de el şi trebuie să fim pregătiţi să-l dovedim. Nimeni nu trebuie să-şi închipuie că instituţiile ţării vor sta pasive şi nu vor reacţiona la provocări din interiorul sau din exteriorul ţării. Noul guvern are aici datoria să fie ferm şi să nu lase pe unii sau pe alţii să deturneze Moldova de la drumul ei spre dezvoltare.
Suntem, aşa cum am spus, în faţa unui nou început. Partidul Democrat îşi doreşte ca acest guvern să fie stabil şi să-şi încheie mandatul la termen, adică la sfârşitul anului 2018. Sper că fiecare dintre partidele componente ale Alianţei şi fiecare reprezentant al partidelor în noul guvern este conştient de responsabilitatea care apasă pe umerii noştri. În noiembrie anul trecut, cetăţenii au ales să meargă în continuare să ne susţină, iar în luna iunie, la alegerile locale, ne-au dat un nou vot de încredere. Avem un mandat puternic pentru a duce ţara înainte, pentru a moderniza economia şi administraţia, pentru a creşte bunăstarea oamenilor. Avem obligaţia să facem ceea ce trebuie.
Să votăm deci pentru noul guvern şi să-i dorim succes, pentru că de succesul lui depinde şi succesul ţării! Vă mulţumesc.
Sursa: www.pdm.md