Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Consiliul Politic Naţional al PDM a reafirmat determinarea democraţilor de a continua reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal şi a eliminării imunităţii parlamentare. Decizia a fost anunţată de către preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susţinut imediat după terminarea Consiliului.
“Trebuie să recunoaştem cu toţii că actualul sistem electoral este unul depăşit şi nu mai corespunde aşteptărilor oamenilor. Numeroasele sondaje de opinie, dar şi reacţiile de sprijin pe care le primim în mod direct de la cetăţeni, fie prin semnături, fie prin diverse mijloace, ne arată că electoratul nu îşi mai doreşte liste de partid, ci deputaţi aleşi nominal”, a declarat Vlad Plahotniuc.
Un alt document important adoptat în cadrul Consiliului a fost Codul de etică şi integritate. Acest Cod, care reprezintă o premieră pentru politica din Republica Moldova, stabileşte criteriile de integritate pentru toţi membrii PDM.
“Adoptarea Codului de etică şi integritate arată că PDM este parte activă a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate şi le impunem ca regulă în activitatea noastră politică, regulă care sperăm să fie preluată şi de alte partide politice din ţara noastră”, a punctat liderul PDM Vlad Plahotniuc.
În cadrului briefingului, Prim-ministrul şi prim-vicepreşedintele PDM, Pavel Filip, a vorbit despre agenda de reforme şi principalele reuşite ale guvernării. În context, Pavel Filip a apreciat sprijinul partidului pentru reformele asumate de Executiv şi şi-a îndemnat colegii să comunice cât mai des rezultatele pozitive ale guvernării. “Guvernul nu poate avea rezultate bune dacă nu există suportul majorităţii parlamentare, dar şi a autorităţilor locale. Rugămintea către colegi a fost să comunice despre aceste rezultate, fiindcă percepţia în societate încă nu corespunde realităţii şi s-au realizat mult mai multe lucruri decât se vorbeşte”, a spus Pavel Filip. De asemenea, prim-ministrul Pavel Filip i-a felicitat pe colegii din PDM că sunt parte a schimbării şi reformei politice pe care o propun democraţii.
Despre importanţa reformei clasei politice a vorbit şi preşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, care a arătat că această reformă “este un element de bază pentru democratizarea Moldovei în viitor”. În acest sens, Andrian Candu a anunţat decizia PDM de a continua dezbaterile şi strângerea de semnături pentru susţinerea votului uninominal.
Vicepreşedintele PDM a prezentat şi cele mai importante prevederi din Codul de integritate, adoptat în Consiliu. Astfel, potrivit acestui Cod,PDM va înceta să sprijine politic membrii de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupţie sau pentru alte fapte săvârşite cu intenţie. De asemenea, PDM va penaliza membrii de partid care şi-au angajat — în instituţiile pe care le conduc — soţul, soţia sau rudele de gradul 1. Sancţiunilor interne vor fi supuşi şi membrii PDM care vor fi condamnaţi în instanţă pentru conflict de interese sau pentru care s-a dispus de către justiţie confiscarea averii nejustificate.
De asemenea, în cadrul şedinţei Consiliul Politic Naţional al PDM a fost încheiat procesul de alegere a forurilor statutare ale partidului. Au fost aleşi, în baza mai multor criterii de reprezentativitate, dar şi în funcţie de rezultatele profesionale dovedite pe diverse arii de competenţă, noii vicepreşedinţi ai partidului. Aceştia sunt: Andrian Candu, Marian Lupu, Serghei Iaralov, Sergiu Sîrbu, Vlad Cebotari, Alexandru Botnari, Vladimir Vitiuc, Valentina Buliga, Cristina Bălan, Violeta Ivanov, Valentina Stratan, Eleonora Graur, Alexandru Cauia.
La fel, a fost votată noua componenţă a Consiliului Executiv, al Biroului Permanent, a Departamentelor de specialitate, precum şi structura noii organigrame interne a partidului.
Sursa: www.pdm.md