Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Democrat din Moldova va analiza cu toată deschiderea şi interesul recomandările Comisiei de la Veneţia pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral tocmai pentru că îşi doreşte să primească această expertiză tehnico-juridică, în aşa fel încât iniţiativa să fie una în acord cu standardele internaţionale în materie electorală. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PDM Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal de după şedinţa conducerii formaţiunii, liderul democrat ţinând să facă anumite precizări pe acest subiect, dată fiind existenţa multiplelor speculaţii lansate de unii politicieni.
“Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că vom trata cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneţia. Urmează să avem mai multe consultări pe intern, dar şi în extern, după ce primim recomandările şi să găsim formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral să fie făcută în concordanţă deplină cu recomandările juriştilor Comisiei de la Veneţia”, a declarat Vlad Plahotniuc.
În acelaşi timp, preşedintele PDM şi-a exprimat regretul că opoziţia neparlamentară şi un număr foarte mic de ONG-uri, care îşi demonstrează afilierea politică, luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-şi alege direct deputaţii. “Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie şi dreptul de a şi-o manifesta aşa cum doresc, însă nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă şi să aibă pretenţia că îi reprezintă pe toţi moldovenii, atâta vreme cât în realitate s-a văzut că reprezintă un grup foarte mic de cetăţeni. Oamenii vor să ştie ce persoane trimit în Parlament şi vom merge mai departe să aducem această schimbare”, a punctat Vlad Plahotniuc.
Un alt subiect important discutat astăzi în şedinţa partidului a fost legat de iniţiativa PDM privind securizarea spaţiului informaţional faţă de vulnerabilităţile din exteriorul ţării prin eliminarea propagandei promovate prin intermediul televiziunilor străine retransmise în Moldova. O iniţiativă legislativă în acest sens urmează să fie depusă astăzi la Parlament. Liderul PDM a evidenţiat că este prioritar să fie găsite soluţiile interne adecvate pentru a proteja cetăţenii de dezinformarea externă. “Republica Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer în special la anumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Federaţia Rusă. Foarte des acest conţinut are elemente grave de defăimare la adresa ţării noastre, dar şi a partenerilor noştri de dezvoltare din Uniunea Europeană sau din Statele Unite ale Americii. Sunt vehiculate multe informaţii false, pe care nimeni nu le poate dezminţi zi de zi, pentru că volumul e uriaş şi foarte abil ambalat”, a argumentat Vlad Plahotniuc.
Potrivit liderului PDM, această iniţiativă va avea efect asupra tuturor televiziunilor care retransmit programe informative din exterior, indiferent de ponderea lor, de fondatori sau alte elemente de acest gen. În acelaşi timp, iniţiativa care urmează a fi dezbătută nu prevede închiderea unor televiziuni retransmise pe teritoriul ţării noastre, ci eliminarea doar a programelor informative prin care se desfăşoară această propagandă. “Obiectivul nostru nu este de a elimina emisiunile produse în afara ţării şi îndrăgite de moldoveni. Televiziunile le vor putea retransmite în continuare ca şi până acum. Accentuez că singurele programe unde vor avea loc modificări sunt cele cu caracter informativ”, a afirmat Vlad Plahotniuc.
Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a prezentat la rândul său câteva elemente din proiectul de lege propus de PDM. El a precizat că această temă a propagandei externe nu există doar în Moldova, ci în mai multe ţări europene, fiind publicate studii de către Parlamentul European, de către Consiliul Europei. Şi societatea civilă din Republica Moldova a abordat subiectul prin rapoarte care arată clar tendinţe de dominaţie informaţională din partea unor forţe externe.
Prevederea esenţială a proiectului este că se permite transmisia şi retransmisia posturilor TV şi radio străine care conţin emisiuni informative, politice şi cu caracter militar doar din ţările membre UE, SUA şi Canada sau ţările care au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Proiectul stabileşte sancţiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile legii în formă de amenzi, inclusiv până la retragerea licenţei de emisie în cazul în care se va încălca repetat prevederea legală. S-au stabilit şi termene de judecată scurte, de până la 30 zile, pentru ca justiţia să se pronunţe cât mai rapid dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.
“Proiectul va intra în cel mai scurt timp în procedura dezbaterilor parlamentare. Sperăm că şi alţi colegi din parlament, inclusiv din opoziţia pro-europeană, vor susţine această iniţiativă şi vom reuşi să ne apărăm spaţiul informaţional”, a spus Candu.
În cadrul aceluiaşi briefing, Ministrul Economiei Octavian Calmîc a vorbit despre perspectivele de creştere economică în Republica Moldova, subliniind că în urma estimărilor pentru primele 4 luni ale acestui an se constată evoluţii pozitive. Ministrul Economiei a mai menţionat creşterea veniturilor la bugetul statului cu peste 16% faţă de perioada similară a anului trecut, însumând cca 16 mlrd de lei, dar şi avântul exporturilor, care s-au majorat cu peste 26%. Salarial mediu nominal din economia naţională a constituit 5218,9 lei — în creştere cu 11,3% faţă de perioada similară a anului 2016. În termeni reali salariul s-a majorat cu 6,7%. De asemenea, valoarea medie a pensiei lunare la 1 aprilie 2017 a fost de 1354,75 lei şi s-a majorat cu 16,3% faţă de aceeaşi dată a anului 2016 în termeni nominali.
Sursa: www.pdm.md