Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Noua lege cu privire la Guvern, dar şi cea privind structura modificată a Guvernului, urmează să fie discutate şi aprobate în Parlament până la sfârşitul sesiunii actuale a forului legislativ. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, în cadrul briefingului tradiţional de după şedinţa săptămânală a conducerii Partidului Democrat.
Andrian Candu a subliniat că această reformă presupune un sistem complex de măsuri. Ulterior adoptării pachetului de legi în Parlament, până la sfârşitul anului va fi perioada de implementare, de tranziţie, prin care se va trece de la Guvernul compus din 16 ministere la cel cu 9 ministere şi absolut toate reformele legate de modificările în structura Executivului.
Preşedintele Parlamentului a avut în acest context o precizare referitoare la criticile aduse de către unii reprezentanţi ai opoziţiei, care în opinia lui “nu sunt constructive deloc”. “Această reformă a fost concepută şi gândită împreună experţii Uniunii Europene. A critica această reformă înseamnă a critica şi expertiza UE pe care Republica Moldova a primit-o”, a punctat Candu.
“Tot ce dorim noi este să avem o lege modernă în ceea ce înseamnă guvernarea bună, să avem o structură cât mai eficientă şi cât mai bine organizată, inclusiv din punctul de vedere al costurilor şi transparenţei”, a mai adăugat vicepreşedintele PDM.
Un alt subiect discutat în şedinţa PDM ţine de definitivarea Foii de parcurs pentru dezvoltare şi reforme, aferentă celei de-a doua jumătăţi a anului 2017, care reprezintă un calendar de activităţi şi paşi bine definiţi, cu scopul de a apropia ]n continuare Moldova de standardele europene şi de a eficientiza activitatea statului.
Acest document este practic finalizat, urmând să fie discutat astăzi la Consiliul majorităţii parlamentare, astfel ca ulterior să fie semnat de către Prim-ministrul Guvernului şi Preşedintele Parlamentului.
Este un document care prevede 57 de acţiuni în 7 domenii importante, printre care reforma administraţiei publice, justiţie şi combaterea corupţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale, dezvoltarea economică, guvernanţa sectorului financiar-bancar, îmbunătăţirea mediului de afaceri, agricultură şi siguranţa alimentelor, educaţie, cultură şi ştiinţă.
“Documentul presupune o mobilizare şi sincronizare de acţiuni din partea mai multor instituţii. Sunt acţiuni agreate cu partenerii de dezvoltare şi FMI şi fac parte din condiţionalităţile pentru acordarea asistenţei macrofinanciare din partea UE. Experienţa pe care am avut-o cu prima Foaie de parcurs a demonstrat că este un bun instrument de mobilizare a tuturor instituţiilor”, a adăugat Candu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari, în intervenţia din cadrul briefingului, a vorbit despre planul de măsuri pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii populaţiei pe timp de caniculă, dar şi despre asigurarea fermierilor, care ar putea fi afectaţi de condiţiile meteo extreme. El a anunţat că peste 24 de mii de persoane deja au apelat la corturile instalate în oraşe, iar ţinând cont de faptul că perioada caniculei este abia la început, autorităţile responsabile vor fi menţinute în alertă pentru a acorda ajutorul necesar populaţiei.
În altă ordine de idei, Vitalie Gamurari a anunţat că la şedinţa de azi a PDM a fost pus în discuţie Proiectul de lege privind tichetele de masă. “S-a luat în consideraţie dialogul cu partenerii sociali. S-a ajuns la concluzia că este un proiect benefic atât pentru lucrători, cât şi pentru angajatori. Este toată susţinerea din partea PDM ca acest proiect să fie promovat pentru adoptare”, a spus Gamurari.
Sursa: www.pdm.md