Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM va susţine lansarea guvernamentală a unui program de analiză a politicilor publice de către ONG-uri

|||
PDM / 26 septembrie 2017

Guvernul va promova un Program de analiză, evaluare şi cercetare a instituţiilor statului, care vor fi desfăşurate exclusiv de către organizaţii neguvernamentale, pentru a primi o expertiză profesionistă şi echidistantă. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Pavel Filip, după şedinţa săptămânală a PDM, în cadrul căreia a solicitat sprijin politic pentru a include în bugetul pentru anul viitor sumele de bani necesare acestui proiect.

Premierul a argumentat prin faptul că se doreşte o mai bună transparenţă a guvernării, dar şi obţinerea unor analize şi monitorizări obiective, care să ajute Guvernul să direcţioneze activitatea mai mult spre nevoile reale ale cetăţenilor. Acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii din societatea civilă care fac parte din Consiliul Naţional de Participare, pentru a decide împreună cum va arăta în final acest program. “Foarte multe ONG-uri se lasă implicate în politică. Acestea însă ar trebui să se implice în monitorizarea politicilor statului. Îmi doresc foarte mult ca ele să vină cu o evaluare a politicilor, să fie parte a acestui proces. Îmi doresc nu doar să monitorizeze, dar şi să participe la procesele iniţiale de elaborare a politicilor”, a adăugat prim-vicepreşedintele PDM Pavel Filip.

De asemenea, potrivit premierului, Guvernul a identificat soluţii pentru mai multe probleme abordate anterior de către ONG-uri. El a afirmat că se va veni cu îmbunătăţiri ce ţin de reducerea termenului de înregistrare a asociaţiilor obşteşti, excluderea unor elemente restrictive în procesul de înregistrare a asociaţiilor obşteşti, inclusiv cele teritoriale şi de achitare a cotizaţiilor, reducerea numărului de acte etc.

La fel, prim-ministrul a prezentat public conceptul de activitate a Agenţiei Servicii Publice, care grupează 5 instituţii — ÎS Centrul Resurselor Informaţionale de Stat “Registru”, ÎS Camera Înregistrării de Stat, ÎS “Cadastru”, Serviciul Stare Civilă şi Camera de Licenţiere. Pavel Filip a subliniat că principiul de funcţionare a Agenţiei este: “la un oficiu, la un operator, doar cu buletinul de identitate”. “Ne dorim în ritm sporit să implementăm acest proiect. Odată ce vor prezenta buletinul de identitate, solicitanţii nu vor mai trebui să prezinte acte de stare civilă sau cazierul juridic. Toată informaţia deja se regăseşte în registrele de stat”, a explicat premierul.

În intervenţia sa din cadrul briefingului, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a lansat public partidelor de opoziţie propunerea de a-şi desemna un reprezentant căruia guvernarea îi va da acces la mai multe din activităţile importante ale instituţiilor.

Vicepreşedintele democrat a precizat că acest model de interacţiune se aplică în mai multe state cu democraţie avansată. Andrian Candu a adăugat că propunerea a fost lansată cu scopul de a ajuta opoziţia să-şi consolideze mesajele pe care le promovează, astfel ca acestea să fie mai constructive, mai apropiate de nevoile reale ale cetăţenilor, chiar dacă sunt critice. El a precizat că PDM nu propune vreun parteneriat politic opoziţiei, ci oferă o posibilitate ca opoziţia să poată monitoriza din interior ce face guvernarea şi a recomandat opoziţiei să nu se grăbească să refuze, ci să profite de deschidere pentru a putea judeca activitatea instituţiilor statului pe bază de informaţii suplimentare.

Speakerul Parlamentului a avut şi un mesaj adresat preşedintelui Igor Dodon, cerându-i să manifeste responsabilitate şi să respecte Constituţia, promulgând legile transmise a doua oară, aşa cum este clar prevăzut în legea supremă. “Am semnat legile şi le-am expediat preşedintelui. El este obligat să le promulge. Dacă nu le va promulga, ne vom adresa Curţii Constituţionale. Sperăm că are discernământ şi va respecta Constituţia. Vom merge până la capăt cu aceste legi, ca şi în cazul candidaturii pentru ministrul Apărării”, a punctat Andrian Candu.

În altă ordine de idei, speakerul Parlamentului a vorbit despre vizita la Berlin pe care a întreprins-o împreună cu vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă, în cadrul căreia a avut ocazia să transmită echipei cancelarului Angela Merkel felicitări pentru rezultatul obţinut în alegeri, dar şi să discute acţiunile Guvernului, precum şi aspecte ce ţin de politica de securitate din regiune.

Sursa: www.pdm.md

În legătură cu aşa-zisele documente Interpol, care l-ar viza pe Vlad Plahotniuc, PDM face precizarea că acestea sunt un FALS Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a efectuat astăzi o vizită de lucru în Turcia
2017 [73]