Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului.
PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova. A fost respins de către Interpol şi alte instituţii internaţionale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituţii din Federaţia Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acţiuni de hărţuire şi persecuţie politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eşec de credibilitate înregistrat de autorităţile ruse a dus la o radicalizare şi mai mare a acţiunilor de harţuire politică.
Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni. O altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva Republicii Moldova. Iar momentul declanşării acestor acţiuni de hărţuire politică a coincis cu iniţierea şi avansarea autorităţilor de anchetă moldoveneşti în investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă, prin intermediul unor bănci moldoveneşti.
PDM cere Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni.
De asemenea, PDM va informa instituţiile internaţionale în legătură cu noile abuzuri comise de Federaţia Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali şi parlamentari ai Republicii Moldova.
PDM a decis să propună introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului Republicii Moldova, din această săptămână, a proiectului de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securităţii informaţionale a statului.
Iniţiativa este semnată de deputaţii PDM şi PPE, având ca scop securizarea spaţiului informaţional, prin limitarea difuzării şi retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informaţional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda şi manipularea din exteriorul ţării, care poate aduce grave prejudicii securităţii informaţionale a statului şi cetăţenilor săi.
Precizăm faptul că această iniţiativă se referă strict la limitări ce ţin de emisiunile informativ-analitice şi nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara ţării care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Sursa: www.pdm.md