|||
Republica Moldova parcurge o perioadă marcată de grele probleme de ordin politic, economic şi social. Tot mai mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi de nivelul şi calitatea vieţii lor, sunt deziluzionaţi de prestaţia guvernării comuniste, a partidelor şi elitelor politice. Problemele care macină societatea moldovenească — sărăcia, corupţia şi birocraţia, lipsa locurilor de muncă bine plătite şi decalajul enorm dintre preţurile mari şi veniturile mici ale populaţiei, accesul limitat la servicii de sănătate şi de educaţie, mediul politic corupt — s-au agravat şi au condus la pierderea de către cetăţenii ţării a speranţei în viitorul lor şi al copiilor lor. Instituţiile democratice au rămas în continuare ostatice intereselor politice, devenind ţinta unor critici dure din partea reprezentanţilor forurilor europene şi internaţionale. Reformele realizate de către “parteneriatul politic” au un caracter declarativ şi decorativ, nefiind pe măsură să schimbe conţinutul şi stilul de abordare a problemelor şi provocărilor societăţii moldoveneşti. Drepturile şi libertăţile omului sunt în continuare neglijate şi încălcate.
Luând act de Raportul politic privind activitatea Grupului de iniţiativă pentru constituirea Partidului Democraţiei Sociale din Moldova, Congresul I de Constituire al Partidului Democraţiei Sociale din Moldova
Hotărăşte:
- Se constituie Partidul Democraţiei Sociale din Moldova (PDSM) — o formaţiune politică modernă de vocaţie europeană, liber creată de cetăţeni-patrioţi ai Republicii Moldova, cu o înaltă democraţie internă.
- Partidul Democraţiei Sociale din Moldova pledează pentru dezvoltarea şi consolidarea independenţei şi statalităţii moldoveneşti, pentru coeziune interetnică şi concordie civică, pentru realizarea modelului european de societate şi stat. Edificarea unei Moldove Competitive armonios integrate în familia comunităţii internaţionale, a unei economii moldoveneşti competitive, a unei societăţi de cetăţeni competitivi este cea mai actuală şi cea mai importantă sarcină pe care îşi propune să o realizeze Partidul Democraţiei Sociale din Moldova.
- Consolidarea politică şi organizatorică a PDSM, sporirea responsabilităţii organelor elective de toate nivelurile pentru rezultatele activităţii desfăşurate, precum şi finalizarea, până la 1 noiembrie 2006, a creării de organizaţii primare în fiece localitate se consideră a fi activităţi primordiale ale partidului. În acest scop, Consiliul Naţional al PDSM va aplica un sistem eficient de selectare şi instruire a rezervei de cadre, de stimulare şi angajare la viaţa politică a oamenilor de afaceri, a tineretului, a femeilor, a persoanelor de vârsta a treia, creând, la toate nivelurile, organizaţii afiliate acestor categorii de populaţie şi asigurându-le sprijin organizatoric şi logistic;
- De a stabili drept prioritate pentru perioada imediat următoare pregătirea partidului pentru alegerile generale locale din 2007, care va fi primul scrutin electoral pentru PDSM. Consiliul Naţional al PDSM va elabora şi va realiza strategia de participare în alegeri, precum şi strategia campaniei electorale 2007.
Serviciul de presă