Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Dumitru Braghiş consideră că Parlamentul Republicii Moldova nu poate trata cu indiferenţă adresarea Consfătuirii OSCE privind drepturile omului, care a avut loc recent la Varşovia. În adresarea sa, Consfătuirea OSCE solicită Parlamentului implicarea în acest “caz contradictoriu, pentru a garanta corectitudinea procesului în instanţa de apel, precum şi respectarea strictă a principiului supremaţiei legii în procesul Pasat”.
“Lipsa unei reacţii clare a legislativului la această adresare ar însemna eschivarea de la îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova pentru respectarea strictă a drepturilor universale ale omului şi realizarea plenară a principiului supremaţiei legii şi asigurarea independenţei justiţiei împotriva imixiunilor politice”, a declarat Dumitru Braghiş.
Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale consideră că Parlamentul trebuie să exprime vot de neîncredere sistemului judecătoresc din Republica Moldova în formula actuală, cînd acesta serveşte intereselor politice ale partidului comuniştilor de guvernămînt.
În perioada anilor 2005–2006 structurile europene în cîteva rînduri au discutat problema duplicităţii învinuirilor aduse ex-ministrului apărării Valeriu Pasat şi a verdictului neargumentat de dur în acest caz. Cazul Pasat a fost examinat în cadrul Comitetelor pentru afaceri internaţionale şi pentru drepturile omului ale Parlamentului European, în cadrul Comitetului pentru colaborare Uniunea Europeană — Republica Moldova. Problema cazului Pasat a fost inclusă în Rezoluţia Parlamentului European pentru drepturile omului în Republica Moldova, precum şi în Rezoluţie Adunării Parlamentare a OSCE.
Deputatul Dumitru Braghiş, care a fost audiat ca martor în cazul Pasat, a calificat procesul împotriva ex-ministrului Apărării drept unul eminamente politic, urmărindu-se lichidarea pluralismului politic şi persecutarea persoanelor neloiale actualului regim comunist. Liderul PDS a calificat acţiunile guvernării în acest caz drept o încălcare gravă a drepturilor omului şi a principiului prezumţiei nevinovăţiei.
Dumitru Braghiş a atenţionat reprezentanţii societăţii civile interne şi internaţionale asupra încălcării principiului prezumţiei nevinovăţiei, cînd cu mult înainte de anunţarea deciziei instanţei de judecată, conducerea Republicii Moldova în multiple rînduri a declarat că Valeriu Pasat este vinovat de faptele încriminate. Această situaţie denotă interesul şi implicarea personală a conducerii ţării în cazul Pasat, care comportă toate semnele unui proces de persecutare de către actuala putere a oponenţilor politici.
Liderul Partidului Democraţiei Sociale a chemat Legislativul ţării să se pronunţe categoric împotriva represiunilor politice declanşate de partidul de guvernămînt şi să ceară Preşedintelui, Guvernului, Procuraturii Generale, structurilor judiciare şi de forţă să respecte strict prevederile legislaţiei în vigoare.