Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Luînd cuvîntul la finele dezbaterilor proiectului respectiv de lege, Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a declarat că iniţiativa guvernului de a micşora cheltuielile Fondului asigurărilor sociale de stat reflectă o situaţie tristă, cînd majoritatea comunistă votează proiecte de legi populiste şi nu ia în calcule situaţia dezastruoasă, de fapt, din economia naţională.
“Proiectul stipulează reducerea veniturilor fiscale, adică a sumelor acumulate în urma aplicării impozitului social (28% din salariu) cu cca 93 de milioane de lei şi majorarea veniturilor nefiscale cu cca 1 mln de lei. Explicaţia acestor solicitări ale guvernului poate fi explicată doar prin faptul că fie se reduc salariile, fie scade numărul angajaţilor contribuabili la Fondul Social, a declarat Dumitru Braghiş. Or, atunci cînd se propune o micşorare cu 93 mln. de lei a veniturilor fiscale, aceasta înseamnă că salariile, în fapt, au scăzut cu 2%. Tocmai reducerea cu 93 de milioane de lei a veniturilor fiscale ale Fondului Social demonstrează că declaraţiile guvernanţilor despre creşterea continuă a salariilor în economia naţională sunt doar nişte declaraţii sterile lipsite de conţinut.”
Dumitru Braghiş a menţionat şi discrepanţa mare între datele statistice anunţate oficial şi cifrele de bază pentru calcularea veniturilor şi cheltuielilor Fondului Social. “Datele statistice arată că în economia naţională sunt angajaţi peste 1 mln. 300 de mii de oameni. Astăzi însă ni se comunică faptul că Fondul Social este format pornind de la numărul de 800 de mii de contribuabili. Deci aproape 500 de mii de oameni, care după statistici sunt angajaţi în economia naţională, fie că nu primesc salarii, fie că nu achită impozitul social. Vă rog să atrageţi atenţia — o jumătate de milion!
Însă astăzi se solicită Parlamentului să majoreze salariile angajaţilor Casei Naţionale a Asigurărilor Sociale. Pentru ce? Pentru faptul că acoperă jumătate de milion de neplătitori la Fondul Social?
În loc să analizăm la rece şi să căutăm soluţii pentru a evita pe viitor o criză în sistemul asigurărilor sociale, nouă astăzi ni se propune lucru cel mai uşor — să majorăm salariile birocraţilor şi altceva nimic.
Acum cîteva luni, cînd în Parlament s-a discutat Legea privind patenta de întreprinzător, atenţionam că în urma unei decizii politice nechibzuite cca 75 de mii de oameni, care activau în baza patentei vor rămîne fără lucru. Guvernul vine astăzi cu propunerea de a exclude din Fondului Social veniturile din activitatea în baza patentei. Însă nu ne poate demonstra că aceste venituri apar la alte capitole — contribuţia altor forme de activitate de antreprenoriat — SRL, SA, Întreprinderi individuale, etc. În consecinţă, putem presupune că fie economia naţională a pierdut încă 75 de mii de locuri de muncă, fie că ele au trecut în economia tenebră!”
În opinia deputatului PDS, reducerea veniturilor Fondului Social este un rezultat al deciziilor politice greşite ale guvernării şi al incapacităţii guvernului de a crea condiţii pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu. “Dacă va fi continuată această politică, Republica Moldova riscă să rămînă fără întreprinderi mici şi mijlocii — ele pur şi simplu vor dispare!”, a declarat D. Braghiş,
Liderul Partidului Democraţiei Sociale a propus ca proiectul de lege să fie remis guvernului pentru a prevedea posibilităţi de a direcţiona resursele Fondului Social, precum şi excedentul bugetar din anii precedenţi pentru majorarea pensiilor persoanelor care au activat în agricultură, în sfera învăţămîntului şi medicinii, precum şi pentru recalcularea pensiilor acordate persoanelor pensionate pînă în anul 2000. De asemenea, Dumitru Braghiş a cerut identificarea resurselor pentru majorarea indemnizaţiilor pentru familiile cu mulţi copii şi a pensiilor invalizilor, care sunt astăzi de pînă la zece opri mai mici decît pensiile foştilor demnitari publici sau a colaboratorilor organelor de drept.
Dumitru Braghiş a calificat politica guvernului în domeniul social drept una “absolut greşită, o politică antiumană, îndreptată împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”