Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
După cum a declarat în debutul conferinţei Dumitru Braghiş, rezultatele anului politic nu sunt dintre cele mai îmbucurătoare.
Concluziile care se impun în urma unei analize a situaţiei sunt că în acest an în Republica Moldova s-a înregistrat o stagnare, dacă nu chiar un regres economic. Astfel, în anul 2006 Republica Moldova a ajuns pe primul loc în lume cu cel mai mare deficit al balanţei comerciale, pe primul loc după ponderea transferurilor băneşti de la cetăţenii aflaţi peste hotare în PIB. În Moldova sînt cele mai mici salarii din Europa, cea mai mare inflaţie dintre ţările CSI, cel mai mic ritm de creştere economică din CSI.
Anul 2006 a fost şi mai continue să fie marcat de instabilitate socială. Am fost martori ai protestelor profesorilor împotriva introducerii istoriei integrate, protestelor transportatorilor împotriva scoaterii microbuzelor reutilate. Farmaciştii au protestat şi mai protestează împotriva introducerii Sistemului Automatizat. Sînt iminente protestele deţinătorilor de patente.
O altă concluzie este că în anul 2006 guvernarea comunistă a continuat opera de consolidare a dictaturii, de afirmare a statului poliţienesc. În acest context putem afirmă că în anul acesta au ieşit la iveală adevăratele înţelegeri, cele de culise, între aşa-zişii parteneri întru “interesul naţional”. S-au intensificat atacurile la adresa opoziţiei (Cazurile Muşuc, Climenco). Din aceeaşi operă face parte şi iniţiativa de sistare a transmiterii în direct a şedinţelor parlamentului.
Anul 2006 a fost un an al atacurilor deschise la adresa presei independente cu utilizarea structurilor de forţă. Această campanie a început cu apariţia unui proiect de lege care prevedea obligativitatea reînregistrării tuturor mass-media. A urmat Codul audiovizualului, atacurile la adresa Pro TV.
În acest context, Dumitru Braghiş a calificat ultimele evoluţii în cazul “Antenei C” şi “Euro TV Chişinău” drept “banditism la nivel de stat”.
Însă cea mai gravă problemă, în opinia preşedintelui Partidului Democraţiei sociale este tendinţa de izolare a Republicii Moldova pe plan internaţional. Astăzi Republica Moldova nu are relaţii normale nici cu vecinii — Romînia şi Ucraina, nici cu UE, SUA, nici cu Rusia. Aceasta se întîmplă din cauza lipsei unei strategii a politicii externe şi incompetenţei actualei guvernări comuniste privind definirea priorităţilor politicii externe.
Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale a declarat că tot mai mulţi cetăţeni sînt dezamăgiţi de rezultatele guvernării comuniste. Acest lucru este înţeles şi de actualii guvernanţi, care sînt foarte speriaţi că au pierdut alegerile din UTA Gagauz Yeri şi încearcă să impună un control total asupra societăţii, şi întîi de toate asupra mijloacelor de informare în masă.