Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Guvernul doreşte să ne lase pe drumuri, fără surse de existenţă, silindu-ne să părăsim familiile şi copii şi să ne luăm lumea în cap pentru a cîştiga bani de întreţinere” — acesta a fost laitmotivul discursurile susţinute de participanţii la manifestaţie.
Organizatorii manifestaţiei de protest de la Şoldăneşti l-au invitat pe Dumitru Braghiş, Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, solicitîndu-i să facă uz de mandatul de deputat în parlament pentru a determina guvernarea să renunţe la modificările antipopulare la Legea privind Patenta de întreprinzător.
În cadrul manifestaţiei Dumitru Braghiş a răspuns la mai multe întrebări ale participanţilor, vizînd starea dezastruoasă din sectorul agrar şi din localităţile rurale, salariile mizere ale pedagogilor şi medicilor, fapt care-i determină pe aceştia să renunţe la ocupaţiile sale şi să caute alte surse de existenţă. O bună parte dintre participanţii la manifestaţie au declarat că anterior au lucrat profesori în şcoală sau la diverse întreprinderi de stat, însă au renunţat la slujbele sale din cauza salariilor mizere. “Astăzi nouă ni se interzice să ne cîştigăm existenţa în baza patentei. Că să facem în acest caz? Din ce să ne întreţinem familiile? Unde să plecăm?” — se întrebau retoric protestatarii.
Liderul Partidului Democraţiei Sociale a opinat că actuala guvernare comunistă intenţionat alungă cetăţenii peste hotare, pentru ca aceştia să trimită bani acasă, iar cei de la putere să aibă surse pentru realizarea unor proiecte populiste.
Chiar reprezentanţii guvernării au recunoscut recent că, sub paravanul realizării proiectele populiste patronate de primele persoane din stat se ascunde o schemă simplă de delapidare a banilor publici. Numai prin diverse reconstrucţii şi reparaţii ale unor monumente şi edificii din Chişinău, s-au sustras din buget peste 88 de milioane de lei. Şi în aceste condiţii, guvernarea susţine că nu are bani pentru majorarea pensiilor şi salariilor, a menţionat Dumitru Braghiş.
La finele manifestaţiei protestatarii au aprobat o rezoluţie, prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de politicile antipopulare ale guvernării comuniste şi cer parlamentului Republicii Moldova abrogarea legii nr. 208-VI.
Deţinătorii de patente participanţi la manifestaţie au ales unui grup de iniţiativă pentru constituirea Uniunii micului business din Şoldăneşti, prin intermediul căreia să-şi apere drepturile constituţionale.