Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Guvernarea comunistă nicidecum nu se poate împăca cu faptul că a pierdut alegerile locale generale şi utilizează diverse scheme, inclusiv procedee ilegale, pentru intimidarea aleşilor locali din partea partidelor democratice — au declarat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută luni 10 decembrie, Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale şi Eduard Muşuc, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova.
Conform declaraţiilor dlui Dumitru Braghiş, după alegerile locale generale, guvernarea încearcă să-şi menţină influenţa prin intermediul serviciilor descentralizate ale guvernului în teritoriu, declanşând acţiuni de eliberare din funcţii a angajaţilor care nu sunt membri ai partidului de guvernământ. “Angajaţii serviciilor descentralizate ale guvernului sunt puşi în faţa dilemei: fie că scriu cereri de intrare în partidul comuniştilor, pentru ca ulterior folosiţi pentru atacuri asupra administraţiilor democratice, fie că vor fi eliberaţi din funcţie”, a declarat Braghiş.
“Guvernarea a ales o tactică distructivă în adresa administraţiilor democratice — odată ce nu deţin controlul politic asupra administraţiilor raionale, ei fac în fel şi chip să distrugă lucrurile bune făcute de acestea”, a declarat Eduard Muşuc.
În mai multe raioane, unde alegerile au fost câştigate de reprezentanţii partidelor democratice puterea centrală, utilizând argumente inventate, încearcă să pună la îndoială legalitatea alegerii conducerilor raioanelor. Astfel se întâmplă la Făleşti, Glodeni, Orhei şi în alte raioane.
“Se inventează diverse «argumente», iar deciziile respective ale consiliilor raionale sunt atacate în judecată, pentru ca noile administraţii locale să nu poată să soluţioneze problemele cu care se confruntă cetăţenii, dar să fie antrenate în procese interminabile de judecată”, a declarat Dumitru Braghiş.
Cel mai grav este că în acţiunile de intimidare a noilor administraţii este utilizat sistemul judecătoresc, care acţionează după principiul “dreptului telefonic”, susţine Eduard Muşuc.
Liderii celor două partide, aflate în proces de fuzionare, au declarat că vor acorda noilor administraţii democratice susţinerea necesară pentru a înfrunta fărădelegile comise de către puterea centrală. “Vom acorda susţinerea politică, prin sesizarea opiniei publice din ţară şi de peste hotare, vom acorda asistenţă juridică, unde avocaţii şi juriştii noştri vor apăra interesele administraţiilor locale, precum şi vom informa de fiecare dată organismele europene şi internaţionale asupra acestor acţiuni de încălcare a normelor europene.” Totodată ei consideră că partidele democratice trebuie să-şi unească eforturile pentru a se opune campaniei de compromitere a guvernărilor locale democratice.