Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi colegi!
În ultimele două decenii după lichidarea zidului berlinez Europa a parcurs o cale lungă de transformări benefice. Au fost consolidate instituţiile democratice paneuropene, îndeosebi Consiliul Europei. Un rol deosebit de important în spaţiul european îl are Uniunea Europeană, care întruneşte majoritatea statelor din Vestul şi Centrul Europei.
Este regretabil că pe lîngă procesele de democratizare şi colaborare care se desfăşoară în Europa, în ultimii ani s-au înteţit acţiunile de militarizare şi înarmare a continentului.
Mai mult ca atît, în ultimii ani conducerea Blocului NATO întreprinde măsuri energice pentru consolidarea structurilor sale în Europa de Est. Una din acţiunile întreprinse în ultima perioadă, care derutează opinia publică, este încercarea de amplasare a sistemului anti-rachetă pe teritoriul Cehiei, Poloniei, României.
Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” din Republica Moldova, formaţiune cu doctrină de stînga, care pledează pentru politica de dezarmare şi nealiniere la blocurile politico-militare îşi exprimă îngrijorarea faţă de tentativele NATO de a amplasa pe teritoriul României sistemul anti-rachetă.
În opinia noastră aceste acţiuni atentează la stabilitatea şi securitatea în această regiune a Europei, pun în pericol teritoriul naţional al Republicii Moldova.
Declaraţiile enunţate la acest subiect de către Dul T.Băsescu, Preşedintele României, luate fără consultări cu statul suveran, independent şi neutru Republica Moldova, în mod direct sau indirect, dăunează procesului de negocieri în problema transnistreană, deoarece afectează interesele geopolitice a participanţilor la tratative în formatul “5+2” şi creează o atmosferă de neîncredere între părţi.
Sîntem ferm convinşi că cursa înarmărilor în care este atrasă România este primejdioasă şi pentru statul român şi pentru Republica Moldova. Ambele state pot deveni ţinte a unor eventuale confruntări geopolitice în această zonă, care ar avea consecinţe nefaste pentru colaborarea şi securitatea regională, pentru dezvoltarea social-economică a ţărilor noastre.
În acest context, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” se adresează către politicienii notorii, partidele de stînga şi centru stînga din România să ia atitudine şi să acţioneze ca forţele politice din Cehia şi Polonia care nu au permis dezlanţionarea unei noi curse a înarmărilor în această parte a Europei.
Cu respect,
Vladimir Ţurcan,
Preşedintele Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”