Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Pe 22 iunie 2010, în incinta sediului Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова” a avut loc conferinţa de presă a Dlui Vladimir Ţurcan, Preşedintele Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”. În cadrul conferinţei de presă, Vladimir Ţurcan a expus poziţia partidului referitor la ultimele evenimente social-politice petrecute în ţară. Printre principalele probleme puse în discuţii au fost modificările operate de AIE în Codul Electoral, refuzul AIE să includă în ordinea de zi a şedinţelor plenare a Parlamentului cîteva proiecte de lege înaintate de Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”.
Făcînd referire la modificările operate de AIE în Codul Electoral, Vladimir Ţurcan a menţionat că conform noilor modificări operate de Alianţa de guvernare, pentru validarea referendumului este necesar prezenţa a 1/3 din numărul cetăţenilor incluşi în listele electorale, adică 883 333 de alegători. Ca decizia să fie adoptată, este necesar acordul majorităţii cetăţenilor care participă la referendum, ceea ce constituie cel putin 441 667 de alegatori. Dacă facem un simplu calcul matematic constatăm că acest număr de alegători este reprezentat în Parlament de 28 de deputaţi. Există riscul ca cei care vor veni sau care sunt la putere vor avea o pîrghie periculoasă de a modifica Constituţia, acoperidu-se cu noţiunea de “glasul poporului”. În acest sens, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” pregăteşte o sesizare la Curtea Constituţională privind constituţionalitatea modificărilor care au fost operate de AIE în Codul Electoral la capitolul referendum.
Vladimir Ţurcan califică refuzul AIE de a include în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului proiectele de legi înaintate de Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”, drept neîntemeiat şi se datorează faptului că acestea sunt iniţiate de un grup de deputaţi din partea Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”. Vladimir Ţurcan a ţinut să accentueze că proiectele înaintate vin să rezolve mai multe probleme social-economice cu care se confruntă societatea moldovenească, cum ar fi crearea de facilităţi şi scutirea de taxe pentru gasterbaiteriii, care vor dori să-şi dezvolte afacerile în Republica Moldova.
Un alt proiect prevede modificarea art. 79 din Codul Electoral, care vine să apere şi să promoveze interesele minorităţilor naţionale, oferindu-le posibilitatea de a se implica mai activ în viaţa social-politică şi în procesul decizional din ţara noastră. Spre regret, acest proiect a fost respins de către deputaţii Alianţei de guvernare.
Serviciul de presă al PMU-EM