Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 29 iunie a avut loc conferinţa de presă a deputaţilor Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova — reprezentanţi ai Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”.
În cadrul conferinţei de presă dl. Vladimir Ţurcan a vorbit despre problemele stringente a vieţii social-politice din republică. În mod separat a fost abordat Decretul Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care declară ziua de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice a Basarabiei şi de comemorare a victimelor regimului totalitar:
“Acest decret va genera un şir de reacţii negative: va agrava criza politică din RM; va înrăutăţi relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă; va consolida forţele separatiste din Transnistria şi va complica procesul de reglementare a conflictului transnistrean; şi în final va aduce prejudicii suveranităţii, independenţei şi statalităţii RM. În legătură cu acest decret îmi pun întrebarea: Preşedinte a cărui stat este Mihai Ghimpu? Conştientizează oare Mihai Ghimpu, că acţiunile sale pot ameninţa suveranitatea, independenţa şi existenţa statului RM?… Eu consider, că prin acest decret Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi-a depăşit atribuţiile. Sînt de părere, că decizia de a declara ziua de 28 iunie — zi a ocupaţiei sovietice a Basarabiei este în competenţa Parlamentului şi nicidecum în competenţa Preşedintelui interimar. Ghimpu nu doar şi-a depăşit atribuţiile, dar şi a subminat statalitatea Republicii Moldova. În acest context, noi cerem demisia domnului Ghimpu. La şedinţa plenară a Parlamentului Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” va insista, ca în ordinea de zi să fie inclusă întrebarea cu demiterea domnului Ghimpu din funcţia de Preşedinte a Parlamentului. În cazul refuzului din partea AIE, noi vom părăsi sala de şedinţă.
Aş dori să atrag atenţia opiniei publice asupra faptului, că AIE fără a preveni deputaţii din alte partide, a amînat nemotivat şedinţa . Prin aceste acţiuni AIE încalcă Regulamentul Parlamentului, care prevede, că decizia de amînare a şedinţei sînt de competenţa Biroului Permanent al Parlamentului.
Este straniu, că în componenţa AIE sînt partide care se declară stataliste. Aceste partide se declară de stînga, dar acceptă politica extremistă a domnului Ghimpu, care reprezintă Partidul Liberal — partid radical de dreapta. După părerea mea, reprezentanţii partidelor pro-statale din AIE, ar trebui să însuşească că calea aleasă de romîno-unionistul Ghimpu este periculoasă şi poate deveni fatală pentru ţara noastră. Am speranţa, că partidele pro-statale din AIE, cît nu este tîrziu, îşi vor revizui poziţiile şi se vor opune radicalilor romîno-unionişti de dreapta.
Partidul nostru consideră, că alegerile anticipate vor avea un rol hotărîtor pentru viitorul patriei noastre. Din acest considerent, în ajunul alegerilor e cazul să uităm de supărări, ambiţii personale şi să ne consolidăm. Nu este vorba de blocuri pre-electorale, ci de paşi concreţi în colaborare contra pericolului romîno-unionist, care devine tot mai real. Un prim pas concret ar fi organizarea mesei rotunde cu participarea tuturor partidelor de stînga pro-statale cum sînt: Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова”, PDM, PCRM, PSDM, Partidul Socialiştilor şi Partidul Agrar. În aşa componenţă vom putea discuta şi analiza problemele, tactica şi comportamentul în campania electorală a forţelor pro-statale. Este invitaţia noastră oficială către un dialog deschis a partidelor care s-au declarat de În ceea ce priveşte decretul Preşedintelui interimar noi am pregătit o adresare la Curtea Constituţională, ca să fie apreciată constituţionalitatea acestui decret.”
Vice-preşedintele Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” Victor Stepaniuc a menţionat: “Republica Moldova a fost stat şi pînă la 27 august 1991. În anul 1940 a fost restabilită statalitatea moldovenească, lichidată de trupele române de ocupaţie care în anul 1918 au demolat Republica Democratică Moldovenească.
Pe noi ne miră poziţia Partidului Democrat şi a liderului acestuia Marian Lupu. Declarîndu-se statalişti şi susţinători a ideilor de stînga, liderii PD asigură menţinerea la guvernare a forţelor anti-statale, radicale de dreapta şi romîno-unioniste. Sper, că PD va avea o poziţie mai clară şi principială.
Apelăm către liderii PD, ca să părăsească AIE, pentru a nu admite întărirea la putere a forţelor unioniste, ce urmăresc lichidarea Republicii Moldova.”
Sursa: www.moldovaunita.md