Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Dul Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova,
Dul Victor Morev, Preşedintele Partidului Socialist din Moldova,
Dul Valeriu Pasat, Preşedintele Partidului Umanist din Moldova,
Dul Anatol Păpuşoi, Preşedintele Partidului Agrar din Moldova,
Dul Eduard Smirnov, Preşedintele Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria Rodina”,
Dul Victor Şelin, Preşedintele Partidul Social Democrat,
Dul Vladimir Voronin, Preşedintele Partidului Comunist din Moldova
Au trecut două decenii de la proclamarea independenţei ţarii noastre — Republica Moldova.
În urma unor reforme politice şi economice radicale în anii 1991–2000 au fost ruinate economia şi sfera socială a ţării. Au fost închise sute de întreprinderi şi instituţii sociale, lichidate circa 550 mii locuri de muncă.
Lozincile şi acţiunile politice extremiste, susţinute din exterior au slăbit bazele statului, suveranitatea naţională, au provocat tensiuni interetnice şi conflictul separatist în regiunea transnistreană.
Guvernanţii aflaţi la putere n-au putut proteja populaţia de greutăţile şomajului, sărăciei şi degradării social-economice.
Deşi în perioada anilor 2001–2005 a avut loc o anumită ameliorare a vieţii social-politice şi economice din ţară, modernizarea Moldovei nu a avut loc.
Populaţia ţării a continuat să emigreze în căutarea surselor de existenţă. Mii de familii au fost risipite, zeci de mii de copii au rămas fără susţinerea părintească.
Astfel clasa politică din Republica Moldova s-a dovedit incapabilă de a consolida elementele fundamentale ale statului precum: guvernarea, populaţia, teritoriul, economia, legislaţia, suveranitatea naţională.
La erodarea bazelor statalităţii moldoveneşti în ultimele decenii a contribuit nu doar degradarea economică, ci şi implementarea în mod abuziv în învăţămînt şi cultură a ideologiei românismului.
În aceste condiţii, au devenit eminente degradarea conştiinţei naţional-statale, consolidarea forţelor unioniste şi separatiste, care au ca scop lichidarea statalităţii Republicii Moldova.
Pericolul unionismului a devenit evident în cadrul evenimentelor de la 7 aprilie 2009, cînd forţele unioniste, ghidate de interesele unor lideri politici, au vandalizat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova.
Consolidarea ulterioară la guvernare a forţelor unioniste a avut loc din cauza ambiţiilor politice şi a scindărilor care s-au produs în cadrul partidelor de stînga.
Lipsa de conlucrare, bonapartismul, incapacitatea de a crea alianţe de centru-stînga a permis consolidarea dreptei politice din Republica Moldova şi instalarea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană în frunte cu unionistul M. Ghimpu.
Politicile guvernamentale, comportamentul liderilor Alianţei şi comportamentul Preşedintelui interimar M. Ghimpu din ultima perioadă denotă o consolidare evidentă a forţelor româno-unioniste în învăţămînt, cultură, mass-media, domeniul tineretului.
Indiscutabil, că forţele politico-ideologice unioniste, regrupate în jurul Preşedintelui M.Ghimpu şi a Partidului Liberal se menţin astăzi la guvernare în fruntea ţării şi a capitalei doar din cauza dezbinării forţelor patriotice şi de stînga.
Avînd în vedere pericolele majore care afectează perspectivele statale ale Moldovei, Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” se adresează către toate forţele patriotice de stînga şi centru-stînga să accepte reuniunea la masa rotundă “Pro-Moldova”.
În cadrul dezbaterilor asupra Platformei se propun pentru discuţii următoarele teme:
Partidul “Moldova Unită” îşi exprimă încrederea că partidele de orientare de stînga şi patriotică vor depăşi orgoliile, interesele de moment şi vor demonstra responsabilitatea pentru destinele ţării noastre — Moldova.
Cu respect,
Vladimir ŢURCAN
Preşedintele Partidului “Moldova Unită — Единая Молдова”