Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 9 iulie curent, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului a fost votat in prima lectura proiectul de lege inaintat de un grup de deputati din partea Partidului “Moldova Unită-Единая Молдова” care prevede modificarea şi completarea unor acte legislative, în conformitate cu care radiodifuzorii publici vor organiza gratuit, emisiuni politice, de analiză şi sinteză, cu participarea reprezentanţilor partidelor parlamentare şi extraparlamentare, care promovează şi susţin diverse idei.
Din pacate in prezent, partidele parlamentare din Republica Moldova sunt mai bine protejate şi favorizate în activitatea sa, decît acele partide politice care nu au trecut pragul electoral.
Favorizarea partidelor politice parlamentare se caracterizează nu doar prin finanţarea acestora din bugetul de stat, începînd cu anul 2013, ci şi prin accesul mai liber al reprezentanţilor acestora la radiodifuzorii, îndeosebi la cei publici.
Astfel, diferiţi funcţionari, de diferite ranguri, din cadrul diferitor autorităţi publice centrale, reieşind din atribuţiile sale, sunt permanent în vizorul instituţiilor mass-media, prin intermediul cărora expun doar poziţiile, viziunile şi ideile acelor partide parlamentare pe care le reprezintă. Astfel societatea este lipsită de pluralismul de idei, lucru care evident influenţează negativ asupra formării opiniei publice corecte.
În acest context în scopul asigurării informării corecte a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes naţional, Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” considera necesar si oportun operarea unor modificari in legislatie pentru a garanta drepturi egale intre toate fortele politice din tara indiferent de ponderea politica pe care o au in societate.
Deputatul Victor Stepaniuc, care a prezentat proiectul in sedinta Parlamentului, a declarat: “Venind cu aceasta initiativa legislativa, ne-am gindit sa cream conditii optime pentru participarea partidelor politice la audiovizualul public. Al doilea scop a fost informarea mai buna a cetatenilor, a popolutaiei despre activitatea partidelor politice si indiscutabil promovarea drepturile partidelor extraparlamentare care au un acces mai limitat la mass media. Proiectul de lege propus de Partidul “Moldova Unită-Единая Молдова” prevede ca fiecarui partid politic sa-i fie acordata emisie la televiziunea publica, cite 10 minute pe luna si la radioul public 15 minute pe luna. In prezent in republica sunt peste 30 de partide politice care ar capata sanse reale de a fi stiute si auzite de societate, cu atit mai mult ca asa o practica la noi in republica a mai existat pina-n anul 2001. Statul este obligat sa creeze conditii egale pentru toate partidele politice, este articolul 41 alin.2 unde este stipulat ca toate partidele sunt egale in fata legii, statul asigura respectarea drepturilor legitime ale partidelor. Din acest punct de vedere a crea conditii pentru partidele politice ar insemna sustinerea multipartidismului si pluralismului politic in tara noastra”.
Sursa: www.moldovaunita.md