Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
La 28 martie curent, preşedintele Igor Dodon a făcut public un raport cu privire la activitatea sa în cele o sută de zile de la învestire.
Totodată, acesta a semnat decretul privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, şi anume anularea legii miliardului, reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui şi studierea istoriei Moldovei în şcoli.
Platforma Demnitate şi Adevăr consideră că decretul semnat de Igor Dodon privind convocarea referendumului consultativ este o acţiune de PR şi vizează, în fapt, pregătirea pentru alegerile parlamentare. Pe lângă celelalte aşa-zise acţiuni întreprinse de Igor Dodon în cele 100 de zile de la învestire, decretul emis reprezintă o mimare a unei false activităţi. Este evident că un referendum consultativ nu va avea niciun efect juridic şi doar va împovăra bugetul cu câteva milioane de lei aruncate în vânt.
Iniţiativa populistă a lui Igor Dodon nu oferă soluţii şi nu denotă o preocupare veridică pentru binele ţării, dimpotrivă, confirmă o dată în plus că actualul preşedinte mimează lupta cu regimul promisă de el în campania prezidenţială. Dodon continuă politica destabilizării societăţii în loc să destabilizeze sistemul statului capturat, făcând, în esenţă, jocul lui Vladimir Plahotniuc, care se ţine pe linia de plutire în mare parte datorită separării societăţii pe diverse criterii. Actualul Preşedinte a propus, printre altele, consultarea populaţiei în ceea ce priveşte istoria românilor, predată în şcoli. Această întrebare din lista prezentată pentru referendum ar putea întreţine flacăra confruntării în societatea moldovenească pentru luni de zile, chiar dacă nu va avea consecinţe juridice de niciun fel. Este limpede, că această problemă nu este deloc prioritară, ci doar menită să bulverseze opinia publică şi să distragă atenţia de la problemele majore cu care se confruntă populaţia.
Cu o deosebită insistenţă Igor Dodon susţine ideea de a obţine pentru Republica Moldova statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. Chiar dacă foarte puţini concetăţeni de-ai noştri ar putea face diferenţa între această Uniune şi Uniunea Vamală., nimeni nu se preocupă să explice prin ce ar fi benefică obţinerea unui atare statut. Prin urmare, este cât se poate de clar că astfel de iniţiative sunt menite să creeze o contrabalanţă aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Se pedalează, aşadar, pe confruntarea populaţiei din Republica Moldova şi, în acest context, regimul cleptocratic se va erija drept unic susţinător şi salvator al ideii proeuropene, cerşind bani de la partenerii occidentali.
Igor Dodon ar fi putut să emită în cele o sută de zile un decret despre anularea numirii controversate a lui Harunjen în calitate de Procuror General, dar şi să respingă mai mulţi judecători cu reputaţia dubioasă. De asemenea, numirea lui Botnari, omul de încredere al lui Plahotniuc la Moldova Gaz putea fi stopată în condiţiile în care Dodon se laudă cu susţinerea plenară oferită de Vladimir Putin. În ceea ce ţine de legea antinaţională care pune pe umerii cetăţenilor rambursarea miliardului furat, Igor Dodon ar trebui să iniţieze un referendum republican legislativ cu efectul juridic imediat privind abrogarea acestui act legislativ în loc de a cheltui banii contribuabililor în vederea consultării populaţiei, care, evident, nu-şi doreşte o asemenea povară. Dacă ar fi luptat realmente cu regimul, Igor Dodon s-ar fi referit în raportul său în privinţa reformei antisociale a sistemului de pensionare sau pe marginea creşterii exorbitante a serviciilor medicale, precum şi a amenzilor majorate exagerat etc.
Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează ideea că în loc să lupte cu regimul criminal actual, Igor Dodon face jocul guvernării, în special al lui Plahotniuc, ajutându-l să controleze puterea şi să ţină în captivitate statul şi cetăţenii acestei ţări.
În cele 100 de zile de la învestirea preşedintelui, regimul, cu sprijinul lui Igor Dodon, s-a întărit şi încearcă acum să se menţină la guvernare prin intermediul introducerii votului uninominal. Dodon menţine spiritul de confruntare în rândul populaţiei şi, astfel, încurajează guvernarea mafiotă să-şi justifice existenţa prin aşa-zisul pericol geopolitic.
Pornind de la cele enunţate mai sus, Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de culoarea politică, apartenenţa naţională sau religioasă să se consolideze şi să se opună oricăror încercări ale tandemului Plahotniuc-Dodon de a distrage atenţia de la problemele majore ale societăţii inventând ţinte false şi efemere.
Sursa: www.platformada.md