Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În scurt timp, Republica Moldova va marca 26 de ani de la proclamarea Independenţei. Cu regret, nici astăzi, după mai mult de un sfert de secol de independenţă oficială, nu putem vorbi despre succese majore în domeniile socio-politic, economic şi cel al integrării europene. În ultimii 8 ani situaţia a degenerat cu repeziciune, schemele criminale economice fiind optimizate într-atât, încât statul nostru s-a pomenit capturat definitiv de către o grupare criminală oligarhică, iar toate instituţiile publice activează, în primul rând, în interesul unui grup restrâns de indivizi. Situaţia socio-economică din Republica Moldova a degradat vertiginos în ultimii ani, fiind caracterizată prin:
Acestea sunt doar câteva aspecte mai importante ale situaţiei la zi, cifrele reflectând impactul războiului regimului mafiot împotriva propriului popor. Din teama de a răspunde în faţa legii pentru genocidul social şi jefuirea fără menajamente a ţării, oligarhul Plahotniuc-Ulinici (cetăţean al trei ţări, cel puţin) a folosit justiţia capturată de el, coruperea, şantajul şi intimidările pentru a elimina foştii parteneri politic şi a instaura dictatura unipersonală. Aceleaşi metode au fost utilizate şi în cazul obţinerii unei majorităţi parlamentare, formate din o parte mare de transfugi (acum membri PD), PSRM şi deputaţi din grupul condus de Iurie Leancă. Vlad Plahotniuc, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu a lipsit de la guvernare (oficial sau neoficial) nici măcar pentru o zi, a concentrat, din ianuarie 2016, aproape toate resursele financiare, administrative şi mediatice în mâinile sale. Oamenii furaţi de el au fost impuşi să tacă (libertatea presei are indici extrem de scăzuţi, societatea civilă e pe cale de a fi strangulată printr-o lege antidemocratică, opoziţia este intimidată şi persecutată).
În aceste condiţii, mafiotul principal al Moldovei, probabil, ar fi eliminat exerciţiul democratic de vot în general, dar, pentru că nu poate, a decis schimbarea regulilor electorale. Îngrozit în faţa posibilităţii de a pierde puterea, averea şi, respectiv, libertatea, Plahotniuc bate palma cu preşedintele Igor Dodon (desemnat şi adus în funcţie tot de dânsul), privind adoptarea sistemului mixt. “Pro-europeanul” Plahotniuc face corp comun cu un lider radical al partidei pro-estice, cu care realizează o combinaţie murdară şi ipocrită. Astfel, în pofida lipsei unui consens larg în societate, contrar recomandărilor clare ale Comisiei de la Veneţia (un organ cu gir incontestabil în procedurile democratice), ignorând cras şi obraznic poziţia Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii (care au fost, ca niciodată, tranşante în condamnarea acestui derapaj antidemocratic), cu riscul evident a retrogradării Moldovei în toate aspectele dezvoltării sale, cu probabilitatea reală de a nu mai beneficia de finanţare din partea partenerilor externi (vital necesară pentru modernizarea ţării şi ajutorarea populaţiei), în perspectiva sumbră a reintroducerii regimului de vize pentru cetăţenii noştri, Plahotniuc şi Dodon (cu contribuţia grupului Leancă) au votat pe 20 iulie, în lectura a doua, implementarea votului mixt. Dovada că nimic nu-l interesează pe acest mafiot, cu excepţia propriului buzunar, este pe faţă. El şantajează partenerii externi cu pericolul geopolitic, exemplificat prin Dodon, şi ţine ostatică întreaga ţară.
Ţinând cont de cele expuse, conştientizând pericolul şi riscurile cu care se confruntă actualmente Republica Moldova, SOLICITĂM instituţiilor internaţionale de resort:
De asemenea, având în vedere starea de captivitate a organelor coercitive din ţara noastră, solicităm instituţiilor internaţionale de investigaţie:
Platforma Demnitate şi Adevăr va continua să lupte cu sistemul criminal al lui Plahotniuc şi în acest sens reiterează apelul către întreaga societate de a participa duminică, 30 iulie, la un masiv protest popular, în faţa parlamentului.
Invităm simpatizanţii mişcării protestatare să vină cu începere de la ora 11.30, la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Sursa: www.platformada.md