Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Ingerinţa permanentă a Rusiei în treburile interne ale R. Moldova, continuă, manifestîndu-se, de această dată, prin încercarea impunerii, pe toate căile, a forţelor militare ruse ca şi “garant al păcii şi al stabilităţii”, prin asumarea cu de la sine putere a “unor noi sarcini şi funcţii în etapa reglementării reale” a conflictului transnistrean “şi a realizării acordurilor ce vor fi semnate în cadrul acestui proces” — ceea ce este inacceptabil în condiţiile cînd R. Moldova este o ţară neutră, fapt vehiculat inclusiv de guvernarea comunistă. Această poziţie insolită a diplomaţiei ruse denotă temerea în faţa implicării diplomaţiei americane în reglementarea transnistreană în baza statului unitar R. Moldova, fapt ce ar pune capăt contrabandei care alimentează structurile mafiote, inclusiv din ţările-garante, şi traficului ilegal de arme, de droguri şi de fiinţe umane.
Partidul Liberal a pledat continuu pentru retragerea imediată a armamentului şi a trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova — singura condiţie reală pentru identificarea unei soluţii definitive pentru conflictul transnistrean, în conformitate cu interesele statului nostru independent, care şi-a proclamat drept prioritate a politicii externe integrarea în structurile europene. Liberalii consideră drept foarte periculoase şi unele încercări ale guvernării comuniste de la Chişinău de a căuta căi pentru permanentizarea prezenţei militare ruse pe teritoriul statului nostru şi pentru corelarea retragerii trupelor Federaţiei Ruse cu definirea statutului zonei de peste Nistru.
Partidul Liberal consideră că declinul economic şi criza continuă din societatea noastră au drept cauză împiedicarea constantă, de către cercurile imperiale ruseşti, a exercitării suveranităţii de către R. Moldova pe întregul său teritoriu şi speră că declaraţia oficialilor MAE al Rusiei nu exprimă punctul de vedere al Preşedintelui Vladimir Putin şi al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, care a desfiinţat Comisia parlamentară rusă pentru problema Transnistriei pe motiv că existenţa acesteia era interpretată ca ingerinţă în treburile unui stat suveran.
Liberalii solicită organismelor internaţionale influente sprijinirea aspiraţiei de independenţă şi de integrare europeană a populaţiei tînărului nostru stat. Partidul Liberal consideră că numai prin implicarea reală şi majoră în soluţionarea conflictului transnistrean, conform standardelor internaţionale, ale UE, ONU, NATO, dar şi ale SUA, ca putere principală angajată în combaterea terorismului, R. Moldova şi-ar putea obţine adevărata independenţă şi suveranitate şi s-ar putea alinia statelor europene civilizate.