Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaratie privind sfidarea de catre Partidul Comunistilor din RM a Rezolutiei APCE nr. 1481 de condamnare la nivel international a crimelor comise de regimurile totalitare comuniste

|versiune pentru tipar||
PL / 9 februarie 2006
Partidul LiberalPartidul Liberal saluta si sustine decizia de condamnare la nivel international a crimelor comise de regimurile totalitare comuniste, adoptata prin rezolutia APCE 1481 din 25 ianuarie 2006. Rezolutia APCE este o atitudine la nivel pan-european fata de crimele comise de regimurile totalitare comuniste si reprezinta din acest punct de vedere o incununare a succesului tuturor popoarelor care au suferit din cauza comunismului in lupta lor pentru libertate, precum si o satisfactie morala pentru victimele regimurilor comunist, disidenti, miscari populare si sindicale anticomuniste, asociatii obstesti, forte politice democratice si cetateni de rand pentru jertfa si efortul lor de a face cunoscut opiniei publice internationale adevarul despre regimurile comuniste totalitate si pentru efortul lor a obtine condamnarea lor din partea organizatiilor si comunitatii internationale democratice.

Amintim ca condamnarea comunismului pentru prima dată a avut loc in anul 2000, la Vilnius, de către Tribunalul International Public care a statuat ca toate partidele comuniste sunt “organizatii criminale si represive”, ca regimurile comuniste au “comis agresiune, crimele de razboi, genocid, crime impotriva umanitatii, avand ca rezultat moartea a zeci de milioane de oameni”. Ideologia comunista a fost stabilita ca fiind “inumana, reprezentand o amentintare si cauzand mai multe pagube decat ideologia nazista”. Doctrina comunista a fost definita ca fiind “un subiect de inderdictie in toate statele lumii”.

In fata Tribunalul International Public acuzarea comunismului din partea Republicii Moldova a fost reprezentata de fostul detinut politic, regretatul patriot roman, Gheorghe Ghimpu, care in depozitia sa a prezentat concluziile privind crimele comise de PCUS fata de populatia din RM: “Ideologia comunista in cuplu cu expansionismul Rusiei au dat nastere unui monstru — regimul totalitar comunist, de pe urma caruia au avut de suferit toate popoarele lumii, dar mai ales cele din ex-uniunea sovietica si din fostul lagar socialist… In ceea ce priveste Republica Moldova (fosta RSSM), regimul comunist de ocupatie a exterminat circa 730000 de cetateni, (circa 1/3 din populatia), iar 330000 au suferit de urma represiunilor sovietice, inclusiv: 270000 de persoane deportate in Siberia, 44160 de condamnati pentru opunere de rezistenta fata de masuri ale guvernului, de la 200000 la 500000 de cetateni omorati prin infomentare in anii 1946 — 1947 si circa 100 de cazuri de canibalism in aceeasi perioada, 8410 cetateni impuscati, 35158 bagati in puscarii si in lagare de exterminare, 700 de detinuti politici (judecati si condamnati dupa moartea lui Stalin). Regimul comunist a comis acte de deznationalizare, de rusificare si asimilare, de trasmutare si de exterminare a populatiei romanesti bastinase din Basarabia, acte infaptuite in stare de ocupatie… Regimul comunist a distrus cultura spirituala si materiala a Basarabiei — circa 200 de biserici, 22 de manastiri, peste 300 de cimitire, a distrus monumente de arta si cultura, a ars carti si literatura nationala si crestina, a impus bastinasilor o limba si o cultura straine etc”. Afirmatiile au fost sustinute cu 118 documente anexate la dosar: documente de arhiva, marturii olografe etc.

Intrucat Tribunalul de la Vilnius a avut un caracter obstesc, toti cei care au suferit de urma regimurilor comuniste totalitare raman inca in asteptarea unui proces cu efecte juridice impotriva comunismului, un proces similar celui care a avut loc impotriva fascismului la Nurnberg, astfel incat dreptatea sa triumfe asupra nedreptatii, legea asupra nelegiuirii si omenia asupra neomeniei. Acest lucru a fost mentionat si in rezolutia APCE (p.5) ceea ce anima speranta ca un astfel de proces va fi totusi organizat.

In acelasi timp in rezolutie se constata ca publicul larg este foarte putin constient de crimele comise de regimurile comuniste totalitare, ca partidele comuniste sunt inca legale si active in anumite tari. (p.6) si ca judecarea morala si condamnarea crimelor comise joaca un rol important in educatia data tinerelor generatii (p.7). APCE a aratat ca exista in continuare regimuri comuniste totalitare in anumite tari ale lumii unde continua sa fie comise crime (p.9) si a chemat comunitatea internationala sa ia o atitudine clara fata de crimele comise de regimurile comuniste totalitare, avand obligatia morala sa o faca fara intarziere (p.10). Forul european a chemat toate partidele comuniste care nu au reexaminat istoria comunismului si a propriului trecut sa se distanteze in mod clar de crimele comise de regimurile comuniste totalitare si sa le condamne fara ambiguitate (p.13)

In acest context, Partidul Liberal constata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova, succesor al PCUS din RSSM, a sfidat rezolutia APCE prin declaratia sa adoptata la plenara din din 28 ianuarie 2005, insultand astfel inca o data victimele regimului comunist. Reprezentantii PCRM au votat impotriva adoptarii rezolutiei, iar prin declaratia adoptata PCRM nu a condamnat crimele comise de PCUS, ci s-a sezumat doar la luarea unei atitudini fata de practicile si manifestarile dezagreabile staliniste, facand abstractie de faptul ca PCUS a comis crime in numele ideologiei comuniste.

PCRM si-a permis de asemenea obraznicia sa lanseze insinuari in adresa altor familii politice, sa vorbeasca despre eroi ai comunismului, sa spuna ca se va opune campaniei de denigrare şi discreditare moştenirii politice şi umaniste comuniste ignorand cu faptul ca doar o pozitie clara de condamnare a crimelor comuniste inclusiv din partea partidelor comuniste ar putea deschide calea spre reconciliere (p.14 din Rezolutie).

Rezolutia APCE poarta un caracter obligatoriu pentru PCRM. Mai mult decat atat, in calitate de partid de guvernamant, PCRM este obligat nu numai sa condamne fara echivoc toate crimele comunismului, ci sa arate loialitate fata de valorile europene si sa puna neintarziat rezolutia in aplicare, in special sa contribuie la inceperea unui proces juridic international de condamnare a comunismului, sa informeze si sa creasca gradul de constientizare a publicului larg asupra crimelor comise de regimul comunist inclusiv prin emisiuni televizate, sa inteleaga rolul important pe care il are condamnarea crimelor comuniste in educarea tinerei generatii ceea ce le-ar servi ca referinta in viitor.

Partidul Liberal considera ca atat timp cat Partidul Comunistilor din RM nu condamna in mod clar crimele comise de PCUS, PCRM ramane a fi intruchiparea trecutului inuman si odios al comunismului totalitar din fosta URSS. Partidul Liberal cheama PCRM sa-si revada pozitia fata de Rezolutia 1481 si sa procedeze in conformitate cu norma europeana in deplinatatea prevederilor ei. Orice alt tip de abordare a rezolutiei din partea PCRM nu face altceva decat sa justifice inca o data necesitatea scoaterii in afara legii a acestei formatiuni politice.

Serviciul de presă PL
Declaraţie privind introducerea vizelor de intrare in România pentru cetăţenii Republicii Moldova începînd cu 01 ianuarie 2007 Declaraţie privind aplicarea normelor Constituţiei Republicii Moldova de-a lungul întregii frontiere moldo-ucrainene