Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind activitatea Parlamentului RM

|versiune pentru tipar||
PL / 14 iulie 2008
Partidul Liberal

Partidul Liberal califică activitatea Parlamentului drept una iresponsabilă şi defectuoasă, situaţie generată de coaliţia comunistă condusă de PCRM. Degradarea actului legislativ este confirmat de nivelul scăzut de încredere a populaţiei în Parlament (27,5%, conform Barometrului de opinie publică din aprilie 2008), precum şi de numărul crescând al acţiunilor de protest ce au loc în faţa legislativului.

Preşedintele APCE Luis Maria de Puig, în cadrul recentei vizite la Chişinău a subliniat ca RM nu va fi scoasă de sub monitorizare până când CoE nu va avea certitudinea clară ca în RM au loc reforme. Dacă CoE nu va certifica împlinirea democratică a RM, daca nu va exista percepţia clară ca în Moldova democraţia este ireversibilă, integrarea europeană va fi imposibilă.

Carenţe serioase persistă în domeniile cheie ce atestă o societate democratică: libertatea presei, independenţa justiţiei, drepturile omului, economia de piaţă.

Parlamentul nu a activat în scopul democratizării societăţii şi în interesul cetăţenilor care doresc integrarea europeană, lucru remarcat în mai multe rânduri de instituţiile internaţionale ( CoE, UE, OSCE, etc.) care au atenţionat asupra faptului că Legislativul de la Chişinău nu aduce în concordanţă cu standardele europene un şir de legi, inclusiv legea cu privire la procuratură, legea cu privire la poliţie, legea cu privire la SIS, legislaţia care discriminează persoanele cu dubla cetăţenie, legislaţia cu privire la autonomia locală, Codul Electoral, Codul Audiovizualului.

Partidul Liberal condamnă majoritatea parlamentară pentru acţiunile ce intră în contradicţie cu principiile democraţiei şi drepturile omului, fapt observat cu precădere în cazul aprobării modificărilor din Codul Electoral, privitor la interzicerea blocurilor electorale, majorarea pragului electoral pana la 6%, precum şi interzicerea dublei cetăţenii pentru funcţionarii publici (inclusiv viitorii parlamentari).

PL dezaprobă în mod tranşant atitudinea şi comportamentul Parlamentului RM, manipulat şi dirijat de guvernarea comunistă şi partidele aservite acestuia, faţă de problemele stringente cu care s-a confruntat republica pe parcursul perioadei 2007–2008. În acest sens, PL evidenţiază situaţiile create în Adunarea Populara Gagauz Yeri, Consiliul Municipal Chişinău şi în mai multe consilii raionale, în care comuniştii au pierdut puterea locala. Din decembrie 2006, când a fost adoptata Legea cu privire la Administraţia Publică Locală, Parlamentul tergiversează votarea Legii cu privire la Statutul Municipiului Chişinău.

În condiţiile în care agricultorii din RM se confruntă cu dificultăţi majore legate de calamităţi naturale, creşterea brusca a preţurilor la carburanţi, politica fiscală defectuoasă, preţuri mici de achiziţie a produselor agricole, întărirea artificială a leului şi descurajarea exportului, Parlamentul a lăsat agricultura şi satele în voia soartei, limitându-se la Concepţia Naţionala “Satul Moldovenesc”.

Lipsa de reforme a adus într-o situaţie catastrofală majoritatea categoriilor de cetăţeni: pensionari, studenţi, pedagogi, lucratori medicali, procurori, judecători, poliţişti, funcţionari publici şi alte categorii de bugetari. Această situaţie a făcut sute de mii de cetăţeni, în special tinerii, să imigreze în căutarea unui trai mai bun.

PL remarca faptul că Parlamentul RM a dat dovadă de abordare superficială şi simplistă şi în cazul Legii cu privire la migraţia de munca, care a fost adoptată (5 iulie curent) fără a lua în calcul interesele reale ale cetăţeanului simplu. Legiuitorii au decis complicarea şi birocratizarea la maximum a acestui proces, fapt ce ar putea contribui în viitor la intensificarea migraţiei neconforme cu legislaţia si mai puţin la asigurarea drepturilor cetăţenilor din RM peste hotare.

PL dezaproba adoptarea de către Parlamentul RM a Concepţiei de Securitate Naţionala a RM care îşi propune drept scop prioritar menţinerea statutului de neutralitate pentru RM, precum şi recunoaşterea acestuia de către actorii internaţionali importanţi (SUA, UE). Calificam acest act drept încercare a guvernării comuniste de a distanţa RM de procesele fireşti pentru spaţiul ex-socialist si post-sovietic de integrare în spaţiile european şi cel euroatlantic, promovând astfel interesele geopolitice ale Rusiei în regiune. Pe lângă faptul că, majoritatea comunistă din actualul Parlament lipseşte cetăţenii RM de securitatea şi siguranţa oferita în cadrul spaţiului euroatlantic, Parlamentul a exclus din Concepţia de Securitate Naţională clauza potrivit căreia se cere în mod expres evacuarea forţelor armate ruseşti din raioanele de Est ale RM. Prin aceasta acţiune conducerea comunistă doreşte sa absolve Rusia de responsabilitatea pe care aceasta o poartă pentru perpetuarea conflictului transnistrean. Fracţiunea comunistă a legislativului a respins de nenumărate ori iniţiativele opoziţiei de a include pe ordinea zi problema conflictului transnistrean, inclusiv informaţii cu privire la negocierile desfăşurate de către Preşedintele RM, Vladimir Voronin, în soluţionarea conflictului. Constatăm ca Preşedintele Voronin nu a avut mandatul Parlamentului de a purta negocieri cu Moscova în această problemă.

Partidul Liberal constată că deşi conform Constituţiei în RM puterea aparţine Parlamentului, Preşedintele RM, Vladimir Voronin, a uzurpat puterea şi deţine controlul deplin asupra Parlamentului. Preşedintele PCRM, făcând abuz de funcţia de Preşedinte a statului, foloseşte toate pârghiile pentru a se menţine la putere, apelând la metode sovietice de control asupra organelor de drept: politie, procuratura, instanţe judecătoreşti. Opinia publică este puternic manipulată prin intermediul Teleradio-Moldova, instituţie publica finanţata din banii cetăţenilor la care pana in prezent partidele de opoziţie nu au acces, or această instituţie este finanţată din banii cetăţenilor. Astfel are loc încălcarea gravă a unui drept fundamental — dreptul cetăţeanului la informaţie, ceea ce îi lipseşte de posibilitatea de a alege în mod liber şi conştient Parlamentul RM.

Partidul Liberal cere Parlamentului RM să convoace de urgenţă o sesiune extraordinară pentru:

PL îndemna CoE, UE, OSCE şi alte instituţii internaţionale să fie mai insistente faţă de guvernarea comunistă, în problemele ce ţin de libertatea presei, independenta justiţiei, drepturile omului, ajustarea la standardele europene a legilor cu privire la procuratură, poliţie, SIS, legislaţia care discriminează persoanele cu dubla cetăţenie, legislaţia cu privire la administrarea locală, Codul Electoral, Codul Audiovizualului.

Mesaj din partea Partidului Liberal adresat poporului francez cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze Partidul Liberal condamnă maltratarea de către forţele de ordine a bătrânilor protestatari