Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană, din 17 iulie, preşedintele republicii a propus ca “autorităţile Uniunii Europene să aprobe mandatul pentru desfăşurarea negocierilor cu RM asupra noului acord comunitar până la alegerile parlamentare din 2009”.
Partidul Liberal consideră că din cauza lipsei de voinţă politică a guvernării comuniste în implementarea Planului de Acţiuni UE-RM, dar şi din cauza nerespectării angajamentelor asumate faţă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Vladimir Voronin nu are dreptul moral să propună ca acest acord să fie semnat până la alegerile parlamentare din 2009.
Partidul Liberal nu este împotriva semnării unui asemenea document, însă actuala guvernare trebuie să urgenteze realizarea reformelor pe care le-a promis alegătorilor şi a celor pe care şi le-a asumat faţă de organismele internaţionale, inclusiv să amelioreze situaţia în domeniile restante semnalate de autorităţile europene: independenţa justiţiei, respectarea drepturilor omului, libertatea mass-mediei şi implementarea unei veritabile economii de piaţă, cu un mediu fiscal favorabil capitalului străin.
Lipsa justiţiei independente, hărţuirea mass-mediei libere, încălcarea tot mai frecventă a drepturilor omului, interdicţiile incluse în Codul Electoral, lipsa condiţiilor de activitate pentru toţi agenţii economici, lipsa capitalului străin necesar pieţii RM, salariile si pensiile mici, infrastructura RM, subordonarea în stil sovietic a poliţiei şi a procuraturii sunt acele probleme stringente ce ar trebui să-l preocupe pe Vladimir Voronin, preşedintele partidului aflat la guvernare, deoarece fără aceste reforme RM nu poate deveni membră a UE. Un alt impediment în procesul integrării europene este statutul de neutralitate al RM, strategie promovată cu insistenţă de acelaşi PCRM şi de şeful său, Vladimir Voronin, pentru a tergiversa integrarea RM in NATO şi UE, menţinând astfel cât mai mult RM în sfera de influenţă a Federaţie Ruse.
PL reafirmă faptul că guvernarea comunistă găseşte diverse metode pentru a minţi în continuare populaţia în legătură cu presupusa orientare europeană a RM, mai ales în ajunul alegerilor parlamentare din 2009. Astfel, în condiţiile în care aproximativ 70% din cetăţeni doresc ca RM să devină membru cu drepturi depline a UE, Executivul de la Chişinău mimează realizarea reformelor şi dezinformează sistematic organismele internaţionale, pentru a atrage în continuare fonduri europene care, în realitate, nu sunt utilizate în beneficiul omului de rând. Anume din cauza guvernării comuniste RM rămâne cel mai sărac stat din Europa, dar şi din ţările post-sovietice, drepturile omului sunt desconsiderate, creşte numărul de cereri depuse la CEDO, majoritatea populaţiei devine tot mai săracă, exodul cetăţenilor a atins cote catastrofale, sectorul audiovizual din republică a fost monopolizat de către guvernarea comunistă, opoziţia nu are acces la compania publică “Teleradio Moldova”.
Dovadă că în RM nu au loc reforme reale este şi o declaraţie semnată de nouă Ambasade acreditate la Chişinău, de Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova şi de Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Moldova, difuzată săptămâna trecută. Toate aceste misiuni diplomatice se arată îngrijorate de starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în Moldova.
PL susţine poziţia UE de a semna Acordul de colaborare cu RM după alegerile din 2009, deoarece guvernarea comunistă, aşa cum nu a realizat reforme până în prezent, nu le va realiza nici până în 2009, pentru că adevăratele reforme nu se pot concepe într-un stat unde în funcţiile-cheie sunt cei care nu respectă valorile europene, altfel comuniştii vor specula cu acest document în timpul campaniei electorale.
Partidul Liberal consideră că funcţionarea instituţiilor democratice în RM poate avea loc doar în cazul când Republica va fi condusă de o guvernare democratică, guvernare care cu adevărat îmbrăţişează valorile europene.