Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Joi, 15 ianuarie, de ziua de naştere a poetului nostru naţional, mai mulţi membri ai Partidului Liberal au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Cu acest prilej, preşedintele PL Mihai Ghimpu le-a spus tinerilor adunaţi la bustul poetului: “Mihai Eminescu înseamnă însăşi naţiunea română, dragostea de limbă, de Ţară, de om, de libertate. Numai un geniu ca Eminescu putea să scrie astfel încât opera sa să fie şi astăzi atât de actuală”.
Primarul General al Municipiului Chişinău, vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a declarat: “Mă bucur nespus de mult că la 159 de ani de la naşterea Poetului suntem în continuare alături de opera şi personalitatea sa. Din păcate, suntem familiarizaţi mai mult cu poezia sa, dar trebuie să ştim că nu mai puţin importantă este publicistica, proza, opera filosofică, studiile politice ale lui Mihai Eminescu. Personalitatea lui Mihai Eminescu este de necuprins, însă este absolut necesar să încercăm să cunoaştem cât mai multe din componentele operei lui”.
Prezent la manifestare, poetul Ion Hadârcă a spus: “Din păcate, pentru cei mai mulţi români din Basarabia, opera lui Eminescu rămâne aproape enigmatică. Populaţia băştinaşă din Republica Moldova este inconsecventă în conştientizarea identităţii, despre care Eminescu a spus foarte clar că suntem români şi punctum”.
După eveniment, tinerii s-au reunit la sediul Partidului Liberal, unde au ascultat cântece pe versurile lui Eminescu şi au vorbit despre opera poetului.
Vicepreşedintele PL Anatol Şalaru le-a povestit despre perioada în care românii din Republica Moldova, dornici de libertate, se adunau în faţa bustului marelui poet şi îi recitau versurile: “În perioada anilor 88–89, Eminescu ne-a dat curajul şi puterea să ne ridicăm la luptă pentru libertatea noastră naţională, pentru apărarea identităţii noastre adevărate. Anume la Cenaclul «Alexei Mateevici» a fost recitată pentru prima dată «Doina» lui Eminescu, până atunci interzisă. Acum 20 de ani, pentru membrii Cenaclului «Alexei Mateevici» opera şi adevărurile rostite despre Basarabia de marele poet reprezentau însăşi temelia credinţei în Victorie.”