Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În zilele imediat următoare alegerilor parlamentare care s-au desfăşurat în Republica Moldova la 5 aprilie 2009, guvernarea comunistă a întreprins ample măsuri represive împotriva manifestanţilor paşnici, care au constat în reţinerea, arestarea, maltratarea a aproximativ 500 de persoane, majoritatea studenţi şi liceeni, care au protestat împotriva fraudării alegerilor de către partidul comunist de guvernământ în zilele de 7 şi 8 aprilie.
Aşa cum se cunoaşte, manifestaţiile paşnice şi non-violente ale zecilor de mii de tineri au fost asociate de către guvernarea comunistă cu acţiunile unor grupuri izolate de huligani şi provocatori, care au vandalizat sediile Preşedinţiei şi Parlamentului Republicii Moldova.
Partidul Liberal condamnă violenţa ca formă de protest şi a declarat ataşamentul său neschimbat faţă de valorile democratice şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv faţă de libertatea de întrunire şi de manifestare liberă şi paşnică a cetăţenilor, în cadrul constituţional al statului de drept.
Partidul Liberal consideră că întreaga răspundere pentru tulburările sociale, soldate cu violenţe, pentru devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei revin în totalitate pe seama autorităţilor, care nu au întreprins măsurile specifice corespunzătoare de protecţie a sediilor respective. În acelaşi timp, considerăm că acţiunile represive ale guvernării sunt disproporţionate şi îndreptate mai mult împotriva manifestanţilor paşnici şi mai puţin sau deloc împotriva adevăraţilor vinovaţi de devastarea clădirilor autorităţilor de stat.
La ora actuală, nu se cunoaşte soarta a sute de cetăţeni ridicaţi de forţele de poliţie în stradă, la domiciliu, în instituţiile de învăţământ. Cu adevărat dramatică este situaţia părinţilor ai căror copii au dispărut ca urmare a acestor acţiuni ale poliţiei.
Partidul Liberal face apel către Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi către Guvernul SUA de a interveni şi sprijini restabilirea legalităţii în Republica Moldova. Este imperios necesar ca autorităţile comuniste să facă publice numele persoanelor arestate, locul deţinerii lor şi faptele precise ce li se incriminează. De asemenea, se impune eliberarea persoanelor arestate şi cercetarea lor în libertate, fapt ce ar contribui la restabilirea calmului în societate şi a echilibrului social.