Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În statul de drept şi democratic, puterea legislativă nu poate fi decât o putere aleasă în mod liber şi direct în cadrul unor alegeri desfăşurate corect. Alegeri libere şi corecte înseamnă asigurarea condiţiilor de democraţie şi pluralism politic, nu doar în ziua scrutinului, ci pe toată perioada dintre alegeri.
Alegerile parlamentare din data de 5 aprilie 2009 s-au desfăşurat, însă, cu grave încălcări ale Codului electoral şi ale standardelor internaţionale cu privire la alegeri. Dreptul de vot nu a fost asigurat pentru circa un milion de cetăţeni, listele electorale au fost mărite în mod artificial cu aproximativ 400.000 de persoane, radiodifuzorul public nu a respectat criterii fundamentale cu privire la activitatea mass-media, iar PCRM a falsificat în proporţie de 10–15% rezultatul alegerilor. Toate acestea au dus la nerespectarea voinţei cetăţenilor Republicii Moldova, la încălcarea Constituţiei şi la uzurparea puterii in stat. Prin urmare, Partidul Liberal nu recunoaşte rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009, consideră lipsit de legitimitate actualul grup parlamentar al PCRM şi va contesta decizia Curţii Constituţionale la CEDO.
Partidul Liberal consideră întemeiată reacţia societăţii de a protesta împotriva rezultatului anunţat al alegerilor, dar condamnă fără echivoc violenţele şi actele de vandalism din data de 7 aprilie, comise asupra clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului. În acelaşi timp, Partidul Liberal pledează pentru garantarea dreptului la libera exprimare şi întrunire paşnică a cetăţenilor, conform Constituţiei şi CEDO.
Partidul Liberal constată că protestele paşnice şi spontane ale cetăţenilor au fost folosite de guvernarea comunistă pentru a încerca compromiterea acţiunilor paşnice de protest, a opoziţiei, a societăţii civile şi a democraţiei însăşi, pentru a abate atenţia opiniei publice interne şi internaţionale de la frauda electorală comisă.
Grav, însă, este faptul că autorităţile comuniste, încălcând toate normele, au declanşat în urma protestelor un val de teroare împotriva propriilor cetăţeni, recurgând în mod nejustificat la represiune şi acţiuni în forţă, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, cu zeci de cazuri de oameni torturaţi, sute de oameni bătuţi, supuşi unui tratament inuman şi degradant, cu circa o mie de oameni arestaţi, zeci de mii de oameni înfricoşaţi de teroarea comunistă. Partidul Liberal condamnă dictatura şi comportamentul totalitar al autorităţilor statului şi afirmă că întreaga răspundere aparţine guvernării comuniste.
Comisia de stat înfiinţată de preşedintele în exerciţiu este tendenţioasă, anticonstituţională şi lovită de lipsa de legitimitate, de aceea Partidul Liberal declară că elucidarea obiectivă a evenimentelor tragice din Republica Moldova poate fi efectuată doar de o comisie internaţională.
Pornind de la cele expuse, PL declară că nu va accepta funcţii în organele de conducere ale Parlamentului, nu va participa la alegerea preşedintelui Republicii Moldova şi înaintează următoarele cerinţe:
În caz de neîndeplinire a condiţiilor menţionate mai sus, PL îşi rezervă dreptul să boicoteze lucrările Parlamentului Republicii Moldova.
În scopul informării corecte a cetăţenilor, PL cere transmiterea în direct a şedinţei Parlamentului la posturile publice de radio şi televiziune.