Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Asigurarea obligatorie de sănătate, numită şi poliţă de asigurare, este o bătaie de joc la adresa populaţiei, pentru că nu acoperă toate serviciile medicale de diagnostic şi tratament, cetăţenii suportând cheltuieli duble: o dată când cumpără poliţa de asigurare şi a două oară când achită pentru serviciile de diagnostic şi tratament prevăzute ca fiind gratuite. Despre acest lucru se spune în declaraţia Partidului Liberal făcută publică azi în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestei declaraţii, Republica Moldova nu poate înregistra progrese spectaculoase în sistemul de sănătate, din considerentul că “medicina este şi ea afectată de lipsa de viziune şi inconsistenţa politicilor guvernamentale”. În ansamblu, sistemul de sănătate este perimat, iar instituţiile medicale — îmbătrânite moral şi fizic. Fiecare dintre cetăţenii Republicii Moldova simte pe propria piele precaritatea sistemului naţional de sănătate şi reformarea acestui sistem este mai actuală ca niciodată. Criza şi ruina din sistemul de sănătate favorizează un grad sporit al morbidităţii şi mortalităţii în rândul populaţiei, dar şi al gradului de invaliditate, în special infantilă.
Potrivit datelor prezentate de Mihai Moldovanu, candidat electoral PL, care a dat citirii declaraţia, statisticile sunt înfiorătoare: 300 de sate, din totalul de 1 000 de localităţi, sunt fără doctori. S-a ajuns deja că şi în oraşe mari, precum sunt Chişinău, Bălţi, Soroca, Orhei, Cahul, Ungheni, se resimte lipsa cadrelor medicale, iar în circa 14 raioane necesarul de specialişti este acoperit în proporţie de doar 60–70%.
Moldovanu s-a arătat alarmat de faptul că populaţia nu are acces la servicii medicale de înaltă performanţă, iar utilajul medical din instituţiile medicale din republică este depăşit moral şi fizic, pe alocuri chiar lipseşte cu desăvâşire. “Programul prezidenţial cu privire la reutilarea unităţilor medicale a fost bazat pe declaraţii populiste. În realitate, nu a existat un program complex şi consecvent realizat în medicină. Autorităţile comuniste, constituind Compania de asigurări medicale, care finanţează doar serviciile medicale, consideră că nu mai sunt responsabile de nimic în medicină”.
“Ieftinirea medicamentelor în farmaciile de stat, anunţată cu mult fast de Ministerul Sănătăţii, este o minciună electorală, pentru că guvernul promovează o politică inechitabilă şi netransparentă a medicamentului”, se mai arată în declaraţia PL. “Majoritatea farmaciilor existente la acest moment sunt private şi au dreptul la un adaos comercial de până la 25%. Farmaciile de stat, privatizate de guvern, sunt foarte puţine la număr şi pregătesc preparate medicamentoase doar pentru necesităţi interne, medicamente care nu acoperă necesităţile populaţiei”.
Partidul Liberal consideră că există mari discrepanţe între nivelul pregătirii medicilor şi capacitatea sistemului de a le oferi locuri de muncă bine înzestrate. “Cadrele tinere de medici preferă muncile peste hotare decât să lucreze în condiţiile oferite de guvernarea comunistă, pentru un salariu de 1000 lei, într-un spital în care nu sunt condiţii de muncă: lipseşte utilajul tehnic, lipseşte agentul termic în sezonul rece, nu este conectată unitatea la reţeaua de apă şi canalizare”.
O situaţie aparte în medicină la care s-a referit Luminiţa Suveică, dr. în ştiinţe medicale, o constituie asigurarea cu servicii medicale de calitate a populaţiei bătrâne, o categorie specifică a societăţii. Situaţia ar putea să scape de sub control deoarece populaţia vârstnică este în continuă creştere şi are nevoie de sprijin din partea statului. “Problema se va acutiza, dacă politicile ocupaţionale şi sociale reale nu vor fi revizuite”, a mai atenţionat Suveică.
Pentru soluţionarea problemelor complexe cu care se confruntă sistemul ocrotirii sănătăţii, Partidul Liberal consideră necesară declararea domeniului ocrotirii sănătăţii drept domeniu de prioritate republicană; majorarea alocărilor bugetare pentru sănătate până la 7% din PIB; asigurarea obligatorie de sănătate care să acopere toate cheltuielile de diagnostic şi tratament; deschiderea centrelor regionale de diagnostic, înzestrate conform ultimelor standarde tehnice din domeniu; înzestrarea tehnică corespunzătoare a spitalelor şi dotarea lor cu mijloace de transport specializat; majorarea considerabilă a salariilor lucrătorilor din sfera ocrotirii sănătăţii; schimbarea paradigmei în politicile de sănătate prin transferarea centrului de greutate de la tratament la profilaxia maladiilor şi încurajarea unui mod sănătos de viaţă etc.
Departamentul de Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md