Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
În actuala campanie electorală preşedintele Voronin a demonstrat că vrea să consolideze un stat poliţienesc, a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Ghimpu spune că există un paradox în societatea noastră: pe de o parte, este proclamat un stat de drept, iar, pe de altă parte, este justiţie şi dictatură comunistă. Starea dominantă în societate este îngrijorătoare: reformele democratice nu sunt aplicate, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt încălcate, mass-media şi justiţia nu sunt independente. Prin justiţia pe care şi-au subordonat-o, prin încalcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, autorităţile comuniste au distrus valorile democrate pentru care au luptat cetăţenii în anii 90, mai specifică Ghimpu. “Comuniştii n-au participat la constituirea statului Republica Moldova şi la adoptarea Constituţiei acestei ţări, atunci cu ce drept, prin politica lor, vor să transforme Republica Moldova într-un stat comunist?”.
Alexandru Arseni, candidat electoral PL, s-a referit la faptul că justiţia din Republica Moldova a deviat de la funcţia ei de bază, a face justiţie trebuie să fie sinonim cu a face dreptate. Arseni a reiterat faptul că puterea de stat a fost uzurpată total de o singură persoană — Voronin, care nu respectă Constituţia, încalcă flagrant legile, iar puterea de decizie, la cele mai diferite niveluri, este doar în mâinile lui. Arseni l-a acuzat pe Voronin că în cei 8 ani de guvernare a declanşat un adevărat “proces de purificare a cadrelor de judecători” prin aducerea unor “persoane docile, supuse preşedintelui Voronin”, făcând referire la mai multe cazuri în care Consiliul Superior al Magistraturii propunea candidaturi pentru funcţia de judecători, iar preşedintele Voronin le respingea invocând diferite motive.
“Curtea Supremă de Justiţie e coruptă”, a mai declarat Arseni, iar “întreg sistemul judecătoresc este subordonat unei singure persoane”. A fost amintit cazul când preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a confirmat faptul că reprezentanţii Curţii Constituţionale au primit de la preşedintele Voronin câte un ceas “pentru nu se ştie care acţiuni”, dar care este “unul ieftin”. “Pulbere a recunoscut public că a luat mită şi poate fi învinuit de corupere pasivă, iar Voronin — de corupere activă. Probabil că Pulbere se aştepta la ceva mai scump pentru faptele comise, inclusiv validarea alegerilor fraudate”, a mai declarat Arseni.
Dorin Chirtoacă, candidatul numărul unu în alegeri pe listele electorale ale PL, acuză guvernarea comunistă că “îi calcă în picioare pe eroii noştri”, referindu-se la Andrei Ivanţoc, fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol. “După ce a fost deţinut ilegal timp de 15 ani pentru faptul că a apărat independenţa Republicii Moldova, acum a fost bătut de poliţiştii comunişti ai lui Voronin şi a ajuns la spital cu mâna fracturată şi comoţie cerebrală”, referindu-se la evenimentele din 7–8 aprilie când Ivanţoc a fost maltratat de poliţişti. Chirtoacă a mai specificat că teroarea comunistă îi afectează pe toţi deopotrivă, indiferent că sunt moldoveni, români, ruşi, bulgari etc. şi îi afectează în aceeaşi măsură, singura diferenţă este că “acum propaganda nu mai merge aşa cum mergea în perioada sovietică”. Comuniştii au pornit împotriva esenţei statului Republica Moldova, a atenţionat Chirtoacă, împotriva oamenilor ei şi este regretabilă această situaţie creată de guvernarea comunistă. Chirtoacă a sugerat ca societatea trebuie să se unească în jurul unor valori democratice, iar Republica Moldova va fi după 29 iulie un stat democrat, în care comuniştii vor fi debarcaţi de la guvernare, iar populaţia va avea parte de un trai decent, liniştit.
Departamentul Comunicare al PL